Elina Randoja, reporter

Tööst ilmajäämine on praegusel ajal igapäevane probleem. Paljud aga ei tea, mida pärast töökaotust peale hakata.

Kui uut kohta silmapiiril ei terenda, kuid soov töötada on kindel, tuleks kiiremas korras seada sammud tööturuametisse ning end töötuks registreerida. Ametlikul töötul on eeliseid, mida vastava paberita ei saa – näiteks ravikindlustus ja võimalik ümberõpe.

Töötuna registreerumiseks tuleb esitada avaldus, mis vaadatakse kohe läbi. Otsus registreerimise kohta tehakse hiljemalt teisel tööpäeval avalduse esitamisest.

Lisaks tuleb esitada tööraamat ja isikut tõendav dokument. Olemasolul tuleb kaasa võtta ka töövõtu-, käsundus- või muu teenuse osutamiseks sõlmitud võlaõiguslik leping. Kui esineb vastunäidustusi või piiranguid, mis takistavad teatud töö tegemist, tuleb esitada arstitõend.

Töötu staatuse säilitamiseks peab aktiivselt uut ametikohta otsima. Töötule pakutakse vastavalt kvalifikatsioonile ja oskustele uusi töökohti, võimalik on ka ümberõpe uue eriala omandamiseks.

Avaldus tuleb esitada ka selleks, et saada töötutoetust. Seda makstakse tagasiulatuvalt ning hakatakse arvestama esimesest, kaheksandast või 61. päevast pärast avalduse esitamist (see oleneb eelmise töölepingu lõpetamise põhjusest, töötuskindlustushüvitise saamisest, ülikooliõpingutest jms).

Kui inimene on tööst ilma jäänud oma tahtest sõltumatult, võib ta taotleda töötuskindlustushüvitist.

Töötuskindlustushüvitise saamiseks peab olema kindlasti töötuna registreeritud ning viimase kolme aasta jooksul peab kaheteistkümnel kuul olema palgast maha arvestatud töötuskindlustusmakse.