Helve Toomla
jurist

•• Töötaja tahab minna õppepuhkusele (tasemekoolitus) ja kirjutas avalduse viieks kalendripäevaks (E–R). Tööandja aga tahab, et ta kirjutaks avalduse seitsmeks õppepuhkuse päevaks. Koolist anti tõend, mis kinnitab, et sessioon kestab ühe nädala. Töötaja aga vastab, et laupäev ja pühapäev on niikuinii tema ametlikud puhkepäevad. Kas tööandjal on õigus nõuda, et õppepuhkuse avaldus oleks kirjutatud just seitsmeks kalendripäevaks?

Täis­kas­va­nu­te koo­li­tu­se sea­du­se § 8 lg 3 jär­gi an­tak­se ta­se­me­koo­li­tu­ses osa­le­mi­seks õppe­puh­kust töö­ta­ja soo­vil õppe­ses­sioo­ni­deks. Ses­sioo­ni aja mää­rab koo­li­tu­sasu­tus ja näi­tab sel­le ära oma tea­ti­ses. Õp­pe­puh­ku­se kes­tu­se ar­vu­ta­mi­ne toi­mub puh­ku­se­sea­du­ses sä­tes­ta­tud kor­ras, s.t puh­kust an­tak­se ka­lend­rip­äe­va­des. See­ga on tö­öand­jal õigus nõuda, et ka puh­kep­äe­vad ar­va­taks õppepuh­ku­se hul­ka.

•• Meie firma juurde loodi tütarettevõte, kuhu on plaanis üle viia kõik senised töötajad. Kas piisab sellest, kui lisame olemasolevatesse töölepingutesse tööandja uue nime, või peame siiski iga töötajaga sõlmima uue töölepingu?

Kah­juks ei sel­gu küsi­mu­sest, mis alu­sel töö­ta­jad tei­se­le fir­ma­le üle an­tak­se. Kui te­ge­mist on se­ni­se fir­ma ja­gu­ne­mi­se­ga või sel­le ma­jan­dusüksu­se ühelt isi­kult tei­se­le min­gil õigus­li­kul alu­sel üleand­mi­se­ga, siis lä­he­vad töö­le­pin­gud uue­le tö­öand­ja­le töö­le­pin­gu­sea­du­se § 6 alu­sel se­nis­te tin­gi­mus­te ko­ha­selt üle, muu­de­tak­se ai­nult tö­öand­ja ni­me. Uue le­pin­gu sõlmi­mi­seks põh-just ei ole. Sel­lel, et üks on ema­fir­ma ja tei­ne tütar­fir­ma, töö­su­he­tes täht­sust ei ole. Te­ge­mist on ka­he eri­ne­va ju­rii­di­li­se isi­ku­ga, s.t ka eri tö­öand­ja­te­ga.