Agne Narusk

Tö­öi­ni­mes­te­le mõel­dud kur­sus­te­le ei pää­se töö­tu ka siis, kui seal on va­bu koh­ti.

Tö­öa­la­ses ümber- või täien­dusõppes keh­tib ran­ge töö­jao­tus: töö­tuid koo­li­tab töö­tu­ru-amet, töö­ta­jad saa­vad kur­sus­tel osa­le­da ha­ri­dus- ja tea­dus­mi­nis­tee­riu­mi kau­du. Ja võima­lu­si tö­öi­ni­mes­te­le ja­gub: ta­su­ta koo­li­tust pa­kub kok­ku 37 kut­se-õppea­su­tust ja ra­ken­duskõrg­koo­li ning 48 va­ba­ha­ri­dus­lik­ku koo­li­tus­kes­kust üle Ees­ti. Töö­tu­na ar­vel oli­ja ees on need uk­sed lu­kus ise­gi siis, kui kur­sus­tel on va­bu koh­ti.

„Ko­hu­ta­valt halb tun­ne on töö­tu­le öel­da, et kah­juks ei saa te väl­ja­va­li­tud kur­su­se­le õppi­ma tul­la, sest te ei käi tööl,” võtab ha­ri­dus- ja tea­dus­mi­nis­tee­riu­mi (HTM) täis­kas­va­nu­ha­ri­du­se ta­li­tu­se ju­ha­ta­ja Ter­je Hai­dak kok­ku nen­de­ni jõud­nud kut­seõppe-a­su­tus­te juh­ti­de mu­re. Tu­leb et­te, et töö­tu võtab end ar­velt ma­ha sel­leks, et min­na HTM-i kau­du lei­tud so­bi­va­le koo­li­tu­se­le. Ja kui koon­da­mis­tea­de käes, ot­si­tak­se ki­bekäh­ku väl­ja so­bi­lik kur­sus, et jõuaks end veel tö­öini­me­se­na sin­na möl­li­da. Kui veab, sest va­bad ko­had kao­vad mi­nu­ti­te­ga ning taht­jaid on mi­tu kor­da roh­kem.

Viis, kui­das kaks asu­tust õpi­hi­mu­lis­te jaoks koo­li­tus­kur­su­si han­gi­vad, on sa­mu­ti eri­nev. HTM teeb õppea­su­tus­te­le ja koo­li­tus­kes­kus­te­le riik­li­ku tel­li­mu­se, töö­tu­rua­met (TTA) on ko­hus­ta­tud iga koo­li­tus­kur­su­se jaoks väl­ja kuu­lu­ta­ma rii­gi­han­ke. Sel­leks tu­leb es­malt kok­ku saa­da min­gi arv osa­le­jaid, eda­si järg­neb kuid kes­tev han­kep­rot­se­duur. Kui koo­li­tust os­te­tak­se erand­kor­ras vaid ühe­le töö­tu­le, tu­leb võtta pak­ku­mi­sed mit­melt koo­li­ta­jalt. Ka see on aja­ma­hu­kas, kuid siis­ki kii­rem ja vä­hem bürok­raat­lik kui rii­gi­han­ge.

Töö­tu­rua­me­ti pea­di­rek­to­ri Tii­na Or­mis­so­ni sõnul po­le sel­li­ne süsteem prae­gu­ses olu­kor­ras kind­las­ti mõist­lik, kuid amet se­da muu­ta ei saa. „Mõis­ta­gi võiks tea­tud koo­li­tus­te­le ol­la riik­lik tel­li­mus, na­gu on HTM-il,” nen­tis ta. „See aga nõuab muu­da­tu­si sea­du­ses.” Se­ni, ku­ni va­ja­li­kke muu­da­tu­si po­le, tu­leb TTA-l piin­li­ku täp­su­se­ga jär­gi­da rii­gi­han­ke prot­se­duu­re ning mää­rust st­ruk­tuu­ri­toe­tus­te väl­ja­maks­mi­se kor­ra koh­ta. Kar­mid nõuded pe­le­ta­vad ee­ma­le ka koo­li­ta­jaid: pal­ju liht­sam on vas­ta­ta tei­se mi­nis­tee­riu­mi riik­li­ku­le tel­li­mu­se­le kui jän­na­ta töö­tu­te ümberõppe­ga.

Ministeerium pole päri

„V­äi­de, et koo­li­tus­te tel­li­mi­ne rii­gi­han­ke kor­ras on äär­mi­selt ma­hu­kas ja ae­ganõudev, ei pea pai­ka,” vas­tas sotsiaalministeeriumi töö­tu­ru osa­kond kol­lek­tiiv­selt küsi­mu­se­le, kas po­leks mõtte­kas prae­gus­tes olu­des muu­ta töö­tu­te­le mõel­dud koo­li­tus­te tel­li­mist kii­re­maks ja liht­sa­maks. „Töö­tu­ru­koo­li­tu­se tel­li­mi­ne eri­neb n-ö klas­si­ka­li­sest ava­tud han­ke­me­net­lu­sest ning an­nab han­ki­ja­le olu­li­selt va­ba­mad käed. Tea­tud juh­tu­del võib tões­ti ol­la, et le­pin­gu­part­ne­ri leid­mi­ne on ve­ni­nud. Prot­se­duu­ri pik­kus sõltub tih­ti koo­li­tu­se lii­gist ning võima­li­ke pak­ku­ja­te ar­vust.” Mi­nis­tee­riu­mi kin­ni­tu­sel saab TTA ma­hu­ka­maid koo­li­tu­si tel­li­da ka siis, kui koo­li­tusg­rupp veel koos ei ole. „Koo­li­tu­si on tel­li­tud ka et­te ning le­pin­gud sõlmi­tud tea­tud juh­tu­del ku­ni 2009. aas­ta lõpu­ni,” selgitas töö­tu­ru osa­kon­d.

Rahaline toetus õppijale
Tööturukoolitusel osalemise toetused

•• Stipendiumi on õigus saada töötul, kes osaleb vähemalt

40 tundi kestval tööturukoolitusel. Ühe osaletud tunni eest saab stipendiumi 3 krooni ja 75 senti.

•• Sõidu- ja majutustoetuse ülemmäär on 1200 krooni kuus. Ühes kuus hüvitatakse nii sõidu- kui ka majutuskulusid, ühe päeva eest hüvitatakse kas sõidu- või majutuskulud.

Allikas: www.tta.ee

Ka tööotsijad on nüüdsest oodatud

•• Sellest kuust saavad seni vaid töötavatele inimestele mõeldud kutseõppeasutuste täienduskoolitustel osaleda ka tööotsijad ja eri põhjustel töölt eemal viibijad, nagu lastega kodus olevad emad, pensionärid jt, edastas eelmisel nädalal haridus- ja teadusministeerium uudise esimese nn piiriülese ettevõtmise kohta. Töö-otsijana mõeldakse siin siiski endiselt meest-naist, kes pole töötuna tööturuametis arvel.

HTM-i projektijuht Inna Laanmets paneb inimestele südamele, et õppimisvõimalusi tuleb uurima hakata aegsasti. Teave kõikide koolituste kohta on ministeeriumi kodulehel. Koolitustele saab registreeruda kutsekoolides, neist paljudes ka elektrooniliselt. Teise poolaasta kursuste nimekiri pannakse internetti üles juuni lõpuks, nii mõneski kutsekoolis algavad need juba augustis.