Riina Kallas

Tööturuamet plaanib alates 16. märtsist ametile laekuvaid töökuulutusi korra nädalas internetis avaldada.

Kui võrrelda Soome ja Eesti tööturuametite kodulehekülgi, siis võib arvata, et e-riik on hoopis Soome. Üle-lahenaabrite veebilehekülg sisaldab nii töökuulutusi kui ka värskete tööotsijate CV-sid, õigemini lühikirjeldusi, kus tööotsija pingevabalt ise siis selgitab, mida ta teinud on, millist tööd otsib, milliseid keeli oskab jne.

Eesti tööturuameti kodulehelt kuulutusi ei leia, küll aga ripub seal üleval info töötute õigustest ja kohustustest. Töötule tähendab see aga seda, et ameti kaudu liikuvatele töökuulutustel saab silma peal hoida vaid ameti esindustes pidevalt kohal käies.

Hiljuti autojuhina töö kaotanud Kaarel ütles, et Soome tööturuameti kodulehelt torkavad töökuulutused esimese asjana silma. „Meil on aga kogu lehekülg täis ülikeerulist bürokraatiat, mis tuleb endale selgeks teha.“

„Kui Soome lehel saab avaldusi teha interneti kaudu, siis Eesti omal see ei ole miskipärast võimalik,“ sõnas Kaarel. „Tööturuametile on see ilmselt oluline, et inimesed saavad sabas seista ja et nendega saaks kohapeal kohtuda.“

Asi on nutune

„Asi on jah nutune olnud,“ nentis tööturuameti avalike suhete nõunik Erko Vanatalu. „See ei ole normaalne, et inimesed lähevad ja loevad paberilipakatelt töökuulutusi, samas kui meil on e-riik.“

„See, et avaldusi ei interneti kaudu esitada ei saa, on iseenesest tööturuteenuste ja -toetuste seadusest tulenev nõue, mis ütleb, et töötuna või tööotsijana arvelevõtmiseks tuleb tööturuametisse isiklikult pöörduda,“ lisas Vanatalu.

Kuulutuste netti jõudmist on aga seni takistanud asjaolu, et tööturuametil on puudunud vahendid kaasaegse töövahendusportaali loomiseks.

Kuigi mõtteid töökuulutuste avaldamisest on mõlgutatud alates sügisest, jõuavad esimesed kuulutused internetti alates märtsi keskpaigast ning sedagi exceli-tabeli kujul.

Uued kuulutused igal esmaspäeval

„Uued töökuulutused jõuavad veebilehele igal esmaspäeval ning seetõttu võivad need nädala lõpuks sisaldada vanu andmeid,“ tunnistas ka Vanatalu. Esialgu aga paremat lahendust ei ole.

Ükskõik millise töökuulutuse avaldamiseks on vaja tööandja luba ning järgmisel nädalal helistavad konsultandid läbi kõik tööandjad, kel kuulutus üleval ripub. Kokku on kuulutusi üle-Eesti üle 1900.

Uute töökuulutuste sisestamisel saavad tööandjad juba praegu valida, kas nad soovivad kuulutuse avaldamist tööturuameti kodulehel ja ka teistes tööportaalides või mitte.

Uus lehekülg valmimas

Paremat veebilahendust on oodata alles tööturuameti ja töötukassa ühinemise järel, kui valmib uus ja loodetavasti interaktiivsem kodulehekülg. Esialgsete plaanide järgi peaks kodulehekülg Vanatalu sõnul valmima järgmise aasta algul.

BLRT Grupi personalidirektor Heinart Puhkim ütles, et tööturuameti soov töökuulutused internetti viia on info levitamise operatiivsuse seisukohalt väga hea mõte. „Kõige tähtsam on, et info levitamine oleks täpselt ajastatud ning et kuulutused ei aeguks,“ sõnas Puhkim. Nädalast kuulutuste värskendamist pidas Puhkim täiesti piisavaks.

BLRT on viimase poole aasta jooksul tööle võtnud 100 inimest ning tervelt kolmandik töötajatest on leitud tööturuameti kaudu. Metallitööstuses tegevana vajab ettevõte pidevalt remondilukkseppi, keevitajaid jt ametimehi. Tööturuameti eripäraks on olnud Puhkimi sõnul see, et vabadele ametikohtadele on leitud ka töötajaid, kes varem pole metallitööstussektoris töötanud.