Kärt Anvelt

Valitsus tahab anda ettevõtjatele hingamisruumi ja vabastab töötajate koolitus- ja tervisekulutused erisoodustusmaksust.

Isamaa ja Res Publica Liit pani sotside poolt juba alates 2000. aastast korduvalt välja käidud ettepanekud esmaspäeval uuesti valitsusliidu eestseisuse lauale ja kõik osalised otsustasid ühiselt neile rohelist tuld näidata.

Nii kavatsebki valitsus nüüd kiiremas korras saata riigikogusse kaks eelnõu, mis puudutavad koolitus- ja tervisekulutuste vabastamist erisoodustusmaksust. „On oluline aidata kaasa tööturu käekäigule, kuna probleemid aina süvenevad,” tõdes IRL-i peasekretär Margus Tsahkna.

Tsahkna viitas, et praegu peab tööandja töötaja koolituse ja ümberõppe pealt maksma riigile päris krõbedat erisoodustusmaksu. „Selle kaotamine teenib eelkõige tööturu paindlikkuse põhimõtet, aidates nii tööandjat kui ka töövõtjat,” selgitas Tsahkna.

Varem on riigikogu sotside poolt välja käidud sama ideed kuus korda maha hääletanud. Sotside fraktsiooni juhi Eiki Nestori sõnul läks asi kaubaks alles töölepinguseaduse tegemise ajal, mil valitsuse, tööandjate ja ametiühingute kolmepoolse lepinguga otsustati, et asi tuleb ära teha. „Lõpuks oleme leidnud ka sõnastuse, millest kõik ühtmoodi aru saavad. Sisuliselt see tähendab, et erisoodustus pole see, kui tööandja maksab töötaja koolituskulud kinni ja seda on vaja selle töötaja tööülesannete täitmiseks tööandja juures,” ütles Nestor.

Pisut keerulisem on lugu tervisekulutuste erisoodustusmaksu alt vabastamise eelnõu sõnastusega ja peamine on, et ei tekiks valekasutust. „Meie põhimõte on lihtne: tööandja investeeringud töötajatesse ei saa olla erisoodustus. Olen seda rääkinud kaheksa aastat,” ütles eelnõuga tegelev Eiki Nestor.

Margus Tsahkna lisas, et kulutused peavad olema seotud töötaja tervisliku seisundiga. „Et ei hakataks käima lihtsalt spaades ja lõbutsemas. See ei saa olla piiramatu vaba aja sisustamine ega lisapalga võimalus,” ütles Tsahkna.

Nestori sõnul on selge, et gripivaktsiini eest ei peaks tööandja erisoodustusmaksu maksma. „Kui firma on nõus tasuma oma töötaja tervishoiuteenuse eest, olgu see siis taastusravi või midagi muud, peaks see olema maksuvaba. Kindlasti saavad kõik aru, et üldhaigestumise vältimiseks midagi tegev tööandja ei pea selle eest erisoodustusmaksu maksma,” arutles Nestor.

Läbi tuleb vaielda seegi, mis saab töötaja treeningute eest makstavast rahast või ravimite hüvitamisest. Nestori sõnul tuleb eelnõusse peale eespool nimetatute teisigi ettepanekuid.