Kertu Kalmus

Puhkusetoetusena makstava lisapalga on välja võtnud juba 200 linnaametnikku.

Tallinna linnakantselei personalidirektori Esta Heinmaa sõnul on selline 13. palga väljavõtmine tegelikult üsna tavapärane. „Puhkuste kasutamine toimub puhkuste ajakavade alusel ja vastavalt avaliku teenistuse seadusele makstakse puhkusetoetus, kui puhkust kasutatakse osadena, välja selle esimese osa kasutamisel,” põhjendas ta, miks on puhkusetoetusena makstava lisaametipalga väljamaksete hulk juba praegu nii suur.

Heinmaa sõnul on Tallinna linna ametiasutustes, kus töötab ühtekokku üle 1700 teenistuja, puhkusetoetust 2009. aasta esimeste kuude jooksul välja makstud ligikaudu 200 töötajale.

Sealhulgas on oma ametipalga suuruse puhkuseraha välja võtnud kaks abilinnapead. „Ülejäänud on linna ametiasutuste töötajad,” lausus Heinmaa ja lisas, et linnas on 24 ametiasutust, mille hulka kuuluvad ametid, linnaosavalitsused, linnakantselei ja linnavolikogu kantselei.

Sama toimub ka Pärnus

Kui suured puhkusetoetused seni välja makstud on, Heinmaa täpsustada ei tahtnud. „Puhkusetoetus sõltub teenistuja ametipalgast, kõige madalam ametipalk linna ametiasutustes on 5500 krooni, kõige kõrgem on linnapea palk – 51 400 krooni,” nimetas ta vaid palgavahemiku.

Heinmaa selgitas ka, et esimesel tööaastal ei maksta töötajale puhkusetoetust ametipalga täies ulatuses, vaid proportsionaalselt töötatud ajaga.

Linnavalitsus teatas sellel teisipäeval, et valmistub negatiivse eelarve koostamiseks, kuna maksutulu on laekunud oodatust oluliselt vähem. Tallinna finantsdirektori Katrin Kendra hinnangul jääb seetõttu eelarvest aasta jooksul puudu vähemalt 500 miljonit krooni. Tallinna kulud ületasid tulusid juba aasta esimese kahe kuuga 300 miljoni krooni võrra.

Vaatamata sellele ei ähvarda Heinmaa kinnitusel neid, kes ei ole oma 13. palka veel välja võtnud, sellest ilmajäämine. „Puhkusetoetuse väljamaksmine sõltub õigusaktides sätestatud korrast,” märkis ta. „Kõiki linnateenistujaid tuleb kohelda võrdselt ning linnavalitsus teeb kõik selleks, et seda tagada.”

Mõne päeva eest leidis kõlapinda ka suur 13. palga väljavõtnute hulk Pärnu linnavalitsuses. Näiteks linnapea Mart Viisitamm puhkas 2.–6. veebruarini ehk viis päeva ja talle maksti puhkusetoetuseks 46 196 krooni. Abilinnapea Simmo Saare puhkus kestis 10.–15. veebruarini ehk kuus päeva ja tema puhkusetoetus oli 39 266 krooni. Selle nädala alguseks oli Pärnu linnavalitsuses tänavune puhkusetoetus välja makstud 39 ametnikule.