Teet Tender,
PwC ärikonsultatsioonide juht

Jaanuari lõpus Davosi majandusfoorumil esitletud PricewaterhouseCoopersi (PwC) ülemaailmne tegevjuhtide uuring näitas maailma ärieliidi seninägematut pessimismi oma ettevõtete lähituleviku suhtes.

2008. aasta lõpul korraldatud uuring võttis muu hulgas kokku äriliidrite hinnangud riskidele, väljakutsetele ning lähematele ja kaugematele eesmärkidele, mille seast ühe põnevamana tõusis esile tasakaalupunkti leidmine olukorras, kus ühtaegu on vaja nii kulusid kokku hoida kui ka teha investeeringuid parimate töötajate värbamiseks ja hoidmiseks.

Pikaajalistest eesmärkidest on parimate töötajate hoidmine ja värbamine tippjuhtide jaoks esikohal (72% vastanute arvates kriitilise tähtsusega ja 25% hinnangul väga tähtis) energia ja toorainega seotud kulude piiramise ning ettevõtte kaubamärgi väärtuse tõstmise ees.

Ehkki lühema aja puhul peeti tähtsamateks väljakutseteks kaupade ja teenuste nõudluse kahanemist ning finantseerimisvõimaluste kallinemist või kadumist, pidasid siiski peaaegu pooled vastanuist (46%) piisavate oskustega töötajate värbamist oluliseks väljakutseks (aasta varem oli see suhtarv 61%). Oma ettevõtte töötajate arvu vähendada kavatsevate juhtide suhtarv oli mõni kuu tagasi vaid 26%.

Geograafiliste piirkondade võrdluses oli Kesk- ja Ida-Euroopa (koos Venemaaga) ainus ala, kus ettevõtete juhid näevad aastavahetuse seisuga ette töötajate arvu vähenemist eeloleva aasta jooksul.

Enamiku tippjuhtide hinnangul on kulude kärpimine rasketes majandusoludes kahtlemata tõhus konkurentsivõime tugevdamise meetod, ent tehes kärpeid tööjõu arvelt, kaasneb risk kaotada osa oma unikaalsetest konkurentsieelistest ja halveneb ettevõtte valmisolek uueks majandustõusuks.

Paljud tippjuhid tunnevad, et praeguste otsuste langetamine meenutab ajukirurgi tööd küünlavalgel. Neil ei ole oma töötajatest, nende äri seisukohalt kriitilistest teadmistest ja oskustest ning selle tööjõu ülalpidamiseks kuluvast rahast selget tervikpilti, seetõttu ei tunneta nad tööjõukulude vähendamise võimalikku mõju. Nii pidas 94% vastanuid töötajate soovide ja arvamuste teadmist oluliseks, ent sellist infot valdas piisaval hulgal vaid 30% küsitletuid.

Töötajaid peab tundma

On selge, et tippjuhid peavad selleks, et saavutada eelnimetatud tasakaalupunkt kulude kokkuhoiu ning parimate töötajate töölevõtmise ja tööl hoidmise vahel, koguma, tõlgendama ja rakendama oma töötajaid puudutavat teavet senisest paremini.

Eelarvekulude, sealhulgas palgakulude vähendamine on lihtne. Keeruline on aga teha seda nii, et ettevõtte konkurentsivõime, jätkusuutlikkus ja töötajate motivatsioon ei kannataks. Üks keerukamaid juhtide ülesandeid on leida motivatsiooni töötajatele, kes soovivad astuda karjääriredelil järgmise sammu, kuid kellel kahaneva majanduse tingimustes pole võimalik seda teha, sest uusi võimalusi ei teki ja ettevõtte tegevus ei laiene. Selle üle murravad pead nii Davosis kogunev maailma ärieliit kui ka Eestis tööd pakkuvad ettevõtjad.