Kadri Ibrus

Rahandusministeerium leiab, et tööjaotust tuleb muuta ja töötuid peab tingimata koolitama.

Ajal, kui töötute hulk kasvab tuhandete kaupa nädalas, ei lase haridus- ja teadusministeerium, kelle käsutuses on Euroopa Liidu täiskasvanute koolituse raha, töötuid inimesi riigikoolide tasuta täiendusõppe kursustele. Töötud on nimelt sotsiaalministeeriumi pärusmaa ja neile on selleks euroliidust eraldatud oma raha.

Erinevalt haridus- ja teadusministeeriumist (HTM) ei ole sotsiaalministeeriumil oma koolitusasutuste süsteemi, seega tellib tööturuamet koolituskursusi töötutele hanke korras, mis võtab palju kallist aega, kuna iga kursuse jaoks tuleb teha eraldi hange.

55 817 töötut ootab

Näiteks praegu pakub HTM 36 õppeasutuses tasuta kursuseid 5088 õppurile. Neist võivad osa võtta kõik täiskasvanud, välja arvatud end töötuks registreerinud inimesed, keda on viimastel andmetel juba 55 817.

„Riiklikus arengukavas on HTM-le eraldatud raha ette nähtud töötavate inimeste jaoks ja me ei tohi seda kasutada töötute koolitamiseks,” selgitas HTM-i asekantsler Madis Lepajõe. „Kutseõppeasutustel oleks võimet koolitada enam inimesi ja need võiksid olla ka töötud, kuid töötute õppe rahastamiseks on vaja kaasata sotsiaalministeeriumi vahendeid,” märkis Lepajõe.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Jana Zdanovitši sõnul ei või registreeritud töötud saada ühel ajal õpet mõlema ministeeriumi kaudu, kuna valitsuse tasandi otsus on see, et töötute koolitamine toimub sotsiaalministeeriumi kaudu. „Euroopa Sotsiaalfondi nõuded ei võimalda osutada samale sihtrühmale sama sisuga teenuseid erinevatest meetmetest,” lisas ta. Tööturuamet on sel aastal suunanud kursustele 4000 korral.

Rahandusministeerium näeb siiski, et tööjaotust saaks ka ümber mängida. „On võimalik ja vajalik muuta tööjaotust nii, et töötutele saaks tellida koolitusi ka HTM-i valitsemisalas olevatelt kutsekoolidelt, kuid see eeldab HTM-i ja sotsiaalministeeriumi omavahelisi kokkuleppeid,” kinnitas rahandusministeeriumi pressiesindaja Annika Vilu.

Ministeeriumid jätkavad järg­misel nädalal teema arutamist.

Koolid ootavad meelsasti tellimusi

•• Tallinna teeninduskool, kust haridusministeerium tellib kokkade ja müüjate kursusi, ootab väga, et neilt tellitaks juurde uusi kursusi. „Õppida soovijaid on väga palju, pidevalt helistatakse,” märkis täienduskoolituse projektijuht Heidi Pajusoo.

•• Ka Tallinna Lasnamäe mehhaanikakooli täienduskoolituse osakonna juhataja Mati Sarapuu kinnitas täiskasvanud õppurite, sealhulgas töötute huvi. „Praegu registreerime inimesi juba sügisesteks kursusteks,” märkis Sarapuu.

•• Enamik koolide esindajatest märkisid, et enne sügist nad erakorralisi kursusi ei ava.