Sotsiaalminister Hanno Pevkur tutvustas täna riigikogu sotsiaalkomisjoni liikmetele põhimõtteid, mis aitavad säilitada tööhõivet ja abistavad töötuna arvele võetud inimesi.

Nendes põhimõtetes leppisid ministeeriumite, tööandjate ja töövõtjate esindajad eelnevalt kokku.

Selleks, et aidata töötuna arvele võetud inimesi, alustatakse võimalikult kiiresti isikustatud koolituskaartide süsteemi ellu viimisega.

Kavas on alustada koolituskaartide süsteemiga tänavu suvel. Töötule antav konkreetses vääringus kaart võimaldab inimesel kiiremini soovitud koolitusele õppima suunduda. Koolituskaarti saab lisaks koolitusel osalemisele kasutada ka kutseeksami eest tasumiseks.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul peaks selline koolituskaart oluliselt kaasa aitama ümberõppe kättesaadavuse parandamisele.

«Näiteks kui inimene soovib oma senise B-kategooria juhioskused tõsta C-kategooriaks või soovitakse läbida lapsehoidja kursus, siis on mõistlik, et inimene ei peaks ootama kuni leidub veel kümme sama koolituse soovijat, vaid leiab ise kiiresti koolitaja ning läbib õppe tänasest oluliselt kiiremini,» lisas Pevkur.

Oluliseks peeti võimalust tööturukoolituse teenuse jooksul tööd leidnud inimesel osaleda pooleliolevas koolituses lõpuni. Selle lahenduse eesmärk on see, et töötu lõpetaks koolituse.

Nii suurenevad tema teadmised ja oskused ning võimalus tööturul edukalt toime tulla. Tööandja saab kõrgemalt kvalifitseeritud tööjõu ja seeläbi kasvab ka tema konkurentsivõime.

Koostöös Haridus- ja teadusministeeriumiga (HTM) töötatakse välja võimalused riikliku koolitustellimuse kasutamiseks ka töötute koolitamisel.

See aitaks suurendada koolituste pakkumise kiirust ning paindlikkust. Töötutel on ka täna võimalik osaleda kutseõppes HTMi hallatavates kutsekoolides, kutseõpe on neile tasuta.

Samas peab leidma sobiliku õigusliku lahenduse riikliku koolitustellimuse kasutamisel töötute koolitamisel olukorras, kus tööturuteenuseid osutab alates 01. maist 2009 avalik-õiguslik juriidiline isik ehk töötukassa. HTM-iga on kavas lähiajal alustada selleteemalisi läbirääkimisi.

Sotsiaalministeerium on loonud veebiaadressi www.sm.ee/tooabi, mis sisaldab erinevat aktuaalset infot, mida töö kaotanud või töö kaotamise ohus oleval inimesel on vajalik teada. Alates 9. aprillist saab informatsiooniga tutvuda ka vene keeles.

Ajavahemikul 17.-28. märts ilmus erinevate ajalehtede vahel ülevaatlik infoleht «Abiks Tööotsijale».

Toimetas Kajar Kase