Selle aasta esimese kvartali jooksul võeti arvele 33 339 uut töötut, samal ajal leidis tööturuameti andmetel töö vaid 4095 inimest. Töö leidnuid võib siiski olla ka nende seas, kes on statistika järgi tööotsingud katkestanud (3573 inimest).

24 080 inimest olid enne töötuna arvele võtmist tööga hõivatud ja 28 protsenti ei olnud vahetult enne arvele võtmist töötanud ehk siis otsustasid end töötuks registreerida, kui olid juba mõnda aega töötud olnud.

Sotsiaalministeeriumi tööturu osakonna peaspetsialist Õie Jõgiste rääkis tänasel pressikonverentsil, et kui varasematel aastatel oli nende inimeste osakaal, kes enne töötuna arvele võtmist on töötanud, umbes 60 protsendi ringis, siis praegu on see umbes 72 protsenti.

Ülejäänud inimesed on olnud kodus, õppinud, kasvatanud last, viibinud vanglas.

«Kuna töötuna arvele võtmine annab ka eelduse selleks, et inimene saaks toimetulekutoetuse, siis nii nagu praegu tööturuameti piirkondlikud osakonnad ütlevad, et tulevad töötuna arvele ka need inimesed, kellel üks pereliige on enne teeninud hästi suurt palka ja täna ei saa enam,» rääkis Jõgiste.

Lisaks tulevad tema sõnul arvele ka need inimesed, kes on mustalt töötanud ja keda seetõttu ei saa arvestada nende hulka, kes on enne arvelevõtmist töötanud.

Kui veel aasta tagasi oli töötute seas rohkem naisi kui mehi, siis selle aasta esimeses kvartalis moodustasid mehed 56,4 protsenti töötutest. 57 protsenti töötutest oli vanuses 25 kuni 49, mis on aastatagusega sama näitaja.

82 protsenti töötutest moodustasid madala kvalifikatsiooniga inimesed, mis tähendab ministeeriumi tööturuosakonna teise peaspetsialisti Helmi Tampere sõnul seda, et neil on kas põhi-, üldkesk- või kutsekeskharidus põhikooli baasil.

Kui eelmise aasta esimeses kvartalis leidis registreeritud töötutest töö 4121 inimesest, siis selle aasta esimeses kvartalis oli vastav number 4095. Osa töötutest on katkestanud tööotsingud (3673) - nende seas võib Õie Jõgiste sõnul paraku olla ka neid, kes on töö leidnud, kuid pole tööturuametit sellest lihtsalt teavitanud. 20 inimest on läinud õppima, 188 pensionile ning 15 Eestist lahkunud.

Marina Lohk