Kadri Ibrus

Töötuid oodatakse osa võtma kunstiteraapiast, tegema dokfilmi, oma ajalehte ja plakateid.

Kunstiakadeemia tudengid avavad neljapäeval töötoad töötutele, kus õpitakse ennast kunsti kaudu avama. Töötuid oodatakse Tallinna postkontori teisel korrusel, kus saab töötubades kätt harjutada nii foto- ja videokunstiga kui ka aidata kaasa näiteks töötute oma ajalehe valmimisele.
„Tutvustan, kuidas saab plakatit teha ja end selle kaudu väljendada, kui midagi ajab väga vihale,” rääkis fotograafiat õppiv Anna-Stina Treumund, kes hakkab juhendama plakatitegemise töötuba. Etteantud teema on „Pildistades ooterežiimi” ehk ülesanne on märgata enda ümbrust. Kuidas veedetakse oma päeva nüüd, pärast töö kaotamist: kas tööd otsides, perekonna seltsis või ammuseid unistusi ja plaane ellu viies?

„Osalejad saavad valida, kas vormistavad oma sõnumi sotsiaalse plakatina või fotoseeriana oma argipäevast,” kirjeldas tudengeid juhendav kunstiakadeemia õppejõud Margit Säde.

Maalikunsti õppiv Anna Škodenko juhib töörühma, mille eesmärk on luua dokumentaalfilm, mis räägiks töötoas osalevate inimeste eluviisidest, kogemustest ja nende aktuaalsetest probleemidest. „Kui muidu filmib kunstnik tavalist inimest, siis oleks huvitav näha, millist filmi teeks tavaline inimene iseendast, kuidas ta näeb asju seestpoolt,” märkis Škodenko. Selleks alustatakse üksteise intervjueerimisest, et mõista, mis seisus ollakse, kas on raske. „ Siis vaatame need klipid koos läbi ja analüüsime,” kirjeldas ta protsessi.

Omamoodi püütakse töötute kogemust talletada ka nende oma ajalehte. „Idee on töötutele hääl anda,” sõnas seda töötuba juhtiv graafilise disaini tudeng Rene Rebane. Iga päev antakse osalejatele isiklikku laadi ülesanne, mis tuleb endal ajaleheartikliks vormida, näiteks kirjutada ise töökuulutus või uudis oma elust. Kultuurkapitali toel antakse lõpp-produkt ka välja 2000 tiraažis.

Veidi teoreetilisemat lähenemist pakub fotograafiatudeng Jarmo Nagel, kes kustub töötoas mõtlema sellele, miks tänapäeva kunstnikud ja nende kunst on mittekunstnikele nii kaugeks jäänud.

„Kunstniku ja publiku vahel on tänapäeval tekkinud üüratu lõhe. Üritame anda töötutele võtmed, kuidas kunsti endale lahti mõtestada. Loodame, et nad saavad oma tulevases töökohas neid oskusi kasutada ja loomingulisemalt lahendada ka muid eluprobleeme,” rääkis entusiasmist pakatav Nagel. „Töötusega kaasneb abituse tunne ja fatalism – ajutormi käigus aktiviseerime oma töötute massid!” innustas ta kõiki huvilisi kindlasti töötubadega ühinema.


Tasuta töötoad avatud ühe nädala

** Töötute kunstiteraapia projekt kestab 23.–30. aprillini Tallinna postkontori (Narva maantee 1) teisel korrusel. Päevasel ajal töötavad töötoad, õhtupoole on kõigile avatud kunstiprojektid. Korraldatakse kohtumisi kunstnikega, koos külastatakse galeriisid.

** Tuleval nädalavahetusel on kõik huvilised oodatud osa saama Põhja puiestee 35 asuvas Eesti kaasaegse kunsti muusemis toimuvast filmiprogrammist. Osavõtt töötubadest ja muudest ettevõtmistest on tasuta.

** Korraldajad rõhutavad, et eelnev kokkupuude kunstitegemisega ei ole kindlasti kohustuslik. Osalejaid oodatakse end registreerima internetilehel www.kkk.artun.ee. Sealtsamast saab ka täpsemat teavet. Igasse töötuppa mahub kuni 15 inimest.

** „Kunstis lahatavad probleemid ei ole nii kaugel meie tavalisest elust” on üks müüt, mida kunstiakadeemia õppejõud Margit Säde sõnul proovitakse purustada. „Soovime, et selle projektiga paneksime inimesed rohujuuretasandil tegutsema. Väga palju oodatakse, et riiklikud institutsioonid tuleksid appi, aga inimesed peavad ise tahtma midagi teha.”