Raimo Poom

Minister soovitas tõsta üle 40 000 krooni teenij­ate tulumaksu 30 protsendini.

Eilsel erakorralisel valitsuse kabinetiistungil tutvustas rahandusminister Ivari Padar oma kauaoodatud eelarvekärpeplaane.

Padar pani valitsuspartneritele Reformierakonnast ja IRL-ist ette mitte üksnes tõsta tulumaksu viie protsendi võrra 26 protsendini, vaid kehtestada ka astmeline tulumaks. Rahandusministri soovituse järgi peaksid 40 000 ja enam krooni kuus teenivad inimesed hakkama maksma koguni 30-protsendist tulumaksu.

Nii oravapartei kui ka IRL on aga juba varem väljendanud teravat vastumeelsust maksude otsese tõstmise vastu. Plaaniga nõustumine tähendaks Reformierakonnale seda, et ta peaks tegema 180-kraadise maailmavaatelise pöörde.

Lisaks soovitas Padar tõsta hasartmängumaksu, niisamuti ka alkoholi- ja tubakaaktsiisi. Uuesti toodi esile automaksu kehtestamise idee. Riigi rahandusolukorra parandamise plaani on pandud ka maamaksu kergitamise kava.

Teine osa makse puudutavaid ettepanekuid käsitles maksusoodustuste kokkutõmbamist. Näiteks pakutakse välja eluasemelaenude intressidelt tagastatava tulumaksu ülempiiri alandamist 50 000 kroonilt 30 000-ni. Samuti lükkuks edasi tulumaksuvaba miinimummäära kasv tulevastel aastatel.

Kaks valikut

Kuna üheks eelarvepuudujäägi suurendajaks on tööpuuduse kasvust tingitud töötukassa väljamaksete suurenemine, pani rahandusminister ette kas tõsta töötuskindlustuse makset tervelt 4,2 protsendini või lükata edasi uue töölepinguseaduse kehtestamine. Seadus hakkaks praeguse kava kohaselt kehtima 1. juulist.

Seekordse kulude kärpimise poole pealt soovitas rahandusminister langetada kaitsekulude taseme 1,5 protsendini SKT-st. Lisaks pandi ette kärpida täiendavalt 10 protsenti riigi haldus- ja palgakulusid. Ettepanekute järgi võetaks seitse protsenti vähemaks ka riigieelarvest parteidele eraldatavast 90 miljonist kroonist.