Agne Narusk

Ini­me­si oo­da­tak­se ik­ka sa­mal aad­res­sil, bürood on nüüd kauem avatud.

Ku­nin­gas on sur­nud, ela­gu ku­nin­gas – 1. maist ka­dus iga­vik­ku pik­ki aas­taid te­gut­se­nud töö­tu­rua­met (TTA). Töö­tuid ja tö­öot­si­jaid tee­nin­dab nüüdsest töö­tu­kas­sa, sel­le ni­me all jät­ka­vad TTA en­di­sed esin­du­sed te­ge­vust igas maa­kon­nas ja val­da­valt ka sa­mas ko­has – Tal­lin­nas aad­res­sil End­la tä­nav 4.

Põlt­sa­maa ja Ki­viõli büroo alus­ta­sid eil­sest tööd uu­tes ruu­mi­des, 1. juu­nil ko­lib Ku­res­saa­res uu­de koh­ta töö­tu­kas­sa Saa­re­maa osa­kond. Te­ge­vu­se lõpe­ta­sid Türi ja Otepää klien­di­tee­nin­dus­punkt, ütles töö­tu­kas­sa ava­li­ke su­he­te peaspet­sia­list Anu Oja­sa­lu. Kok­ku tee­nin­dab töö­tu­kas­sa klien­te 26 esin­du­ses üle Ees­ti.

Kõik ko­hus­tu­sed ja õigu­sed, mis olid töö­tu­rua­me­ti klien­ti­del ku­ni 30. ap­ril­li­ni TTA ees, on neil 1. maist Ees­ti töö­tu­kas­sa ees. Ehk siis: kõik koh­tu­mi­sed ja kok­ku­lep­ped on en­di­selt jõus.

Nimi pole oluline

Tea­ted ka­he asu­tu­se ühi­ne­mi­sest olid kõigis töö­tu­rua­me­ti esin­dus­tes üle­val ap­ril­li al­gu­sest. Ei­le hom­mi­kul Tal­lin­nas töö­tu­kas­sa ehk en­di­se töö­tu­rua­me­ti esin­dus­se sam­mud sead­nud ini­me­sed, ke­da Päe­va­leht küsit­les, pol­nud sel­lest mi­da­gi kuul­nud. „Ja mis seal va­het oleks?” ar­vas end töö­tu­na ar­ve­le võtma tul­nud en­di­ne tee­nin­dustöö­ta­ja Eve. Ai­var, kes oli tul­nud töö­pak­ku­mi­si vaa­ta­ma, oli tä­he­le pan­nud, et nüüdsest avab asu­tus hom­mi­ku­ti uk­sed va­rem.

Kui üld­se mi­da­gi tä­na-hom­me klien­di jaoks muu­tub, siis ai­nult mu­ga­va­maks, võib jä­rel­da­da Oja­sa­lu sel­gi­tu­sest. „K­lient saab nüüd pöör­du­da töö­tu­kas­sas­se tal­le so­bi­va­mal ajal, sest pi­ken­da­si­me klien­di­tee­nin­du­se ae­gu,” ütles ta. „Kõigis büroo­des on nüüd ole­mas in­fo­laud, kus tö­öot­si­ja saab kät­te es­ma­se in­fo tee­nus­te, hüvi­tis­te ja toe­tus­te koh­ta ning abi aval­dus­te täit­mi­sel.” Töö­tu­na ar­ve­levõtmi­seks, töö­tus­kind­lus­tushüvi­ti­se ja töö­tu­toe­tu­se taot­le­mi­seks va­ja­li­ke do­ku­men­ti­de pu­hul muu­da­tu­si po­le, kuid aval­dus­te vor­mid, mi­da ini­me­sed täit­ma pea­vad, on liht­sa­mad. Töö­tu­ru­tee­nus­te va­lik on esial­gu sa­ma, ent muu­tu­si on kon­sul­tan­ti­de töö­kor­ral­du­ses. Nüüdsest töö­tab osa kon­sul­tan­te juh­tu­mi­kor­ral­da­ja­te­na, osa töö­va­hen­dus­kon­sul­tan­ti­de­na. Esi­mes­te üle­san­ne on ai­da­ta tö­öot­sin­gu­tel roh­kem tu­ge va­ja­vaid ini­me­si. „Suu­red muu­da­tu­sed ei sünni üleöö, kuid iga-päe­va­ses klien­ti­de tee­nin­da­mi­ses ei to­hiks tõrkeid tek­ki­da,” kin­ni­tas Oja­sa­lu.

Töö­tu­kas­sa maa­kond­li­ke osa­kon­da­de koos­seis on suu­re­ne­nud kok­ku li­gi sa­ja töö­ta­ja võrra, eelkõige võeti kas­va­nud töö­ma­hu tõttu juur­de töö­va­hen­dus­kon­sul­tan­te ja juh­tu­mi­kor­ral­da­jaid. En­di­si töö­tu­rua­me­ti töö­ta­jaid on töö­tu­kas­sas kaks kol­man­dik­ku, se­ni­ne TTA pea­di­rek­tor ühi­ne­nud asu­tu­ses ei jät­ka. Tal­lin­na büroo töö­ta­ja­te arv jäi esial­gu sa­maks.

E-teekond

Töötukassa uuendused
2009–2010 algus:

•• 1. juulist saab tööandja koondamishüvitise taotluse esitada riigiportaali kaudu.

•• Septembris rakendub esimene osa uuest infosüsteemist.

•• 2009. aasta lõpus peaks olema võimalik esitada töötuna arvelevõtu avaldust riigiportaali kaudu.

•• 2010. aasta alguses rakendub uus infosüsteem. Valmib töövahendusportaal.

Allikas: töötukassa infoleht