Marika Kaldre, töötukassa hüvitiste ja toetuste osakonna juhataja

•• Firma juhatuse liikmel, kes töötab iga päev nii juhatuse liikme kui ka tegevdirektorina, on firma nõukogu esimehega sõlmitud tööleping. Kas temal endal ja tema eest tuleb tasuda töötuskindlustusmakset? Seadus ütleb, et kõigil, kes töötavad töölepingu alusel, tuleb seda teha. Samal ajal pole juhatuse liikmel kohustust töötuskindlustusmakset tasuda.

Kas juhul kui juhatuse liige ikkagi maksab töötuskindlustust, on tal õigus töölepingu lõppemisel töötukassast hüvitist saada?

Töötuskindlustuse seaduse § 3 lg 2 p 2 kohaselt ei ole kindlustatu juriidilise isiku juhtimis- või kontrollorgani liige tulumaksuseaduse § 9 tähenduses, s.o juhatuse liige, nõukogu liige, audiitor, likvideerija jne.

Nimetatud isikutele makstud tasudelt ei peeta kinni töötuskindlustusmakset ja neile ei laiene töötuskindlustuse seaduses sätestatud õigused hüvitiste taotlemiseks.

Juhul kui eelnimetatud tasudelt on siiski töötuskindlustusmakset tasutud, ei tekita see isikule kindlustuskaitset, sest tegemist on sundkindlustusega, mille õigustatud ja kohustatud subjektid on seaduses sätestatud. Enam makstud summad on võimalik maksukorralduse seaduses sätestatud korras tagasi taotleda või tasaarvestada.

Kuid kui juhtimis- või kontrollorgani liikmel on sõlmitud tööleping selliste ülesannete täitmiseks, mis ei ole tema üles-anded juhtimis- või kontrollorgani liikmena, peetakse talle töölepingu alusel makstavatelt tasudelt kinni töötuskindlustusmakse ja tal tekib kindlustuskaitse.

Seega on tegevdirektoril, kel on selle töö tegemiseks tööleping ja kes täidab oma töö kõrvalt ka juhatuse liikme kohustusi, õigus saada töötuskindlustushüvitist, kui muud hüvitise saamiseks vajalikud tingimused on täidetud.

Saada oma küsimus:
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.