Agne Narusk

1. juu­list on tõbi­sel õigus saa­da töövõime­tushüvi­tist al­les nel­jan­dast päe­vast.

Paa­ri nä­da­la pä­rast saab hai­geksjää­mi­sest pal­ju­de jaoks õudu­su­nenä­gu, se­da nii ran­ge ee­lar­ve­ga töö­te­gi­ja­te kui ka igat sen­ti lu­ge­va tö­öand­ja jaoks. Kuid töö­ta­ja jaoks po­le küsi­mus üks­nes sis­se­tu­le­ku vä­he­ne­mi­ses. Väl­ja­vaa­de, et osa hai­gusp­äe­va­dest jääb nüüd tö­öand­ja kan­da, suu­ren­dab eba­kind­lust veel­gi.

„Võib ar­va­ta, kui­das edas­pi­di koon­da­mis­ni­me­kir­jad kok­ku pan­nak­se,” kir­jel­das anonüümsust pa­lu­nud pea­lin­na kau­ban­du­sa­su­tu­se töö­ta­ja vii­ma­se aja pea­mist kõneai­net kol­lee­gi­de seas. „Mis mõte on tö­öand­jal maks­ta ra­ha ini­me­se­le, kes tööl po­le, ja sa­mal ajal ot­si­da veel li­sa­ra­ha, et asen­da­ja­le maks­ta?”

Muudatusi teisigi

Keh­ti­ma hak­kav uus hai­gushüvi­tis­te maks­mi­se kord jä­tab hai­ges­tu­nu esi­me­sel kol­mel päe­val ra­ha­ta, 4.–8. hai­gusp­äe­va eest mak­sab tö­öand­ja 80 prot­sen­ti pal­gast. Ala­tes 9. päe­vast mak­sab hüvi­tist hai­ge­kas­sa. Uus on see­gi, et ala­tes 1. juu­list an­nab töö­le­pin­gu­sea­dus tö­öand­ja­le võima­lu­se töö­le­pin­gu lõpe­ta­mi­seks ka hai­gus­le­hel töö­ta­ja­ga, va­rem se­da te­ha ei toh­ti­nud.

Kui en­ne 1. juu­lit muu­da­tu­si ei tu­le, hüvi­tab hai­ge lap­se­ga ko­du­so­li­ja saa­ma­ta jää­nud sis­se­tu­le­ku sa­da prot­sen­ti hai­ge­kas­sa. Sa­mu­ti siis, kui töö­ter­vis­hoiuarst diag­noo­sib kut­se­hai­gu­se või on juh­tu­nud tööõnne­tus. Ehk­ki ra­han­dus­ko­mis­jon lükkas et­te­pa­ne­ku hai­gushüvi­ti­si veel­gi vä­hen­da­da hil­ju­ti ta­ga­si, po­le uued ar­vud su­gu­gi vä­lis­ta­tud, nen­ti­sid mit­med tee­ma­ga lä­he­dalt kok­ku puu­tu­vad amet­ni­kud. Vii­ma­se et­te­pa­ne­ku ko­ha­selt vä­he­ne­nuks tö­öand­ja maks­tav hai­gushüvi­tis 80 prot­sen­dilt 70-le ja hai­ge lap­se hool­da­ja hüvi­tis sa­jalt prot­sen­dilt 80-le.

Kui­das võib tö­öand­ja­te­le li­san­du­nud ra­ha­li­ne ko­hus­tus mõju­ta­da edas­pi­di töö­suh­teid ja töö­pa­nu­se hin­da­mist, ei soos­tu­nud üks­ki küsit­le­tud per­so­na­li­juh­ti­dest kom­men­tee­ri­ma.

Vähem raha

Mis muutub 1. juulist:

•• haigushüvitist hakatakse kindlustatule maksma alates haigestumise või vigastuse 4. päevast (praegu alates 2. päevast);

•• 4.—8. päevani maksab haigus-hüvitist tööandja, seda 80% töötaja keskmisest töötasust;

•• alates 9. päevast maksab haigushüvitist haigekassa;

•• tööandja ei pea hüvitist maksma siis, kui töövabastuse põhjusteks on kutsehaigus, tööõnnetus, tööõnnetus liikluses, tööõnnetuse tagajärjel tekkinud tüsistus/haigestumine, vigastus riigi või ühiskonna huvide kaitsmisel ja kuriteo tõkestamisel, kergemale tööle viimine ning haigestumine või vigastus raseduse ajal. Siis maksab haigushüvitist alates 2. päevast haigekassa.

Allikas: www.sm.ee