Kümned tuhanded tervist kahjustavatel ametikohtadel töötanud inimesed saavad kehtiva seaduse järgi kuni kümme aastat teistest varem pensionile minna. Sotsiaalministeerium valmistub seda korda aga tühistama, kirjutab Vahur Koorits ajalehes Postimees.

Eelmisel aastal oli pensionäride seas 35 000 inimest, kes olid saanud vanaduspuhkusele enne pensioniea saabumist, kuna nad olid töötanud teatud aja töökohtadel, mida riik peab tervist kahjustavaks.

Nimekiri on pärit veel nõukogude ajast ja sisaldab hulga ametinimetusi, mis praegu kõlavad juba üsna eksootiliselt, näiteks laeva katlakütja tahke kütusega. Ent samas nimekirjas on ka näiteks kaevurid, tuukrid, paljud keemiatööstuse ametid, meremehed jt.

Arvestades Nõukogude aja töötervishoiu taset, võis mõnel kohal töötanute enneaegne pensionile lubamine isegi õigustatud olla, ent enam mitte, märkis tööinspektsiooni teabeosakonna juhataja Heidi Vilu.

Tema sõnul on praegusel ajal tehnoloogia nii kaugele arenenud, et iga ametit on võimalik muuta töötaja tervisele ohutuks, ning ta polnud nõus, et näiteks kaevanduses või keemiatööstuses töötamine tähendab ilmtingimata oma tervise rikkumist.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lilles lausus, et soodustingimustel pensionile jäämise süsteem on ajale jalgu jäänud, sest töökohad ei tohi enam töötajate tervist kahjustada. «Sotsiaalministeerium koostab praegu nii soodustingimustel pensionide kui ka eripensionide reformikava,» lausus Lilles.

Reformiplaan on kavas läbi arutada ka ametiühingute ja tööandjatega, kes põhimõtteliselt toetavad mõtet, et lihtsalt mingi ametite nimekirja järgi ei tohiks enam inimesi varem pensionile saata.


Toimetas: Postimes.ee