Töötukassa analüüsiosakonna analüütiku Anne Lauringsoni sõnul on 2009. aasta jaanuarist augustini töötu seisundeid lõpetatud kokku 38 444 korral. Neist 18 338 sisenes hõivesse - 397 hakkas ettevõtjaks ja 17 941 teatas, et on leidnud töö.

«Kuivõrd see päring põhineb suures osas sellel, mida töötu ise ütleb, ei ole see statistiliselt päris usaldatav - pöördumata jätmised või omal soovil mahaminekud võivad näiteks nii mõnigi kord tähendada tegelikult tööle minemist,» selgitas Lauringson.

Hinnanguliselt ehk maksu- ja tolliameti andmetega võrreldes on tegelik hõivesse sisenejate arv tema sõnul umbes 15 protsenti suurem - seega võib olla vaadeldaval perioodil töö leidnud ligikaudu 21 000 töötut.

Veel 340 inimest jõudis vanaduspensioniikka, 352 hakkas saama ennetähtaegset vanaduspensioni, 737 läks õppima, 89 hakkas täitma ajateenistuskohustust, 15 läks vangi, 50 lahkus Eestist, 63 suri, 56 hakkas hooldajatoetust saama, 92 inimesel lõppes elamisluba.

Neist ülejäänud enamuses katkestasid tööotsingu - näiteks ei ilmunud määratud tähtajal - või läksid töötuna arvelt maha omal soovil.

Töötukassa avalike suhete juhi Erko Vanatalu sõnul täidavad inimesed, kellel on hüvitis, tööotsingunõudeid täpsemini ja korretsemalt ning võib öelda, et reeglina ei ilmu määratud ajal kohale need, kes ei saa enam hüvitist, katkestades sellega ka oma töötu staatuse ning jäädes ilma ravikindlustusest. Ravikindlustus kehtib 1 kuu pärast töötukassas arveloleku lõpetamise andmete kandmist ravikindlustuse andmekogusse.

Nimelt makstakse töötuskindlustushüvitist sõltuvalt kindlustusstaažist 180 kuni 360 kalendripäeva. Töötutoetust makstakse kuni 270 päeva ning kui viimane töösuhe on lõpetatud tööandja algatusel töökohustuste rikkumise, usalduse kaotamise või vääritu teo tõttu, siis makstakse kuni 210 päeva. Töötuskindlustushüvitist ja töötutoetust samaaegselt ei maksta.

Töötuna arvelolek lõpetatakse, kui töötu :

* vähemalt kord 30 päeva jooksul ei tule töötukassasse vastuvõtule. Arvelolekut ei lõpetata, kui töötu ei saa vastuvõtule tulla mõjuva põhjuse tõttu. Kui Te ei saa määratud ajal pöörduda, teatage sellest kohe ja leppige kokku uus pöördumise aeg. Arvelolekut ei lõpetata ka sel juhul, kui töötu ei saanud tulla vastuvõtule tööturukoolitusel või tööpraktikal osalemise tõttu ja tööotsimiskavasse oli kokku lepitud, et töötu võtab töötukassaga ühendust telefoni teel;
* jõuab vanaduspensioniikka;
* sai teada, et talle on määratud ennetähtaegne vanaduspension (eelpension);
* töötab töölepingu, töövõtu-, käsundus- või muu teenuse osutamiseks sõlmitud võlaõigusliku lepingu alusel või avalikus teenistuses. Töölepingu ja käsunduslepingu või sõlmida ka suuliselt. Töölepingu seaduse § 28 alusel on tegelikult tööle lubamine tööandja poolt võrdsustatud töölepingu sõlmimisega, sõltumata töölepingu vormistamisest.
* on äriühingu juhtimis- või kontrollorgani liige ja saab selle eest tasu;
* on registreeritud füüsilisest isikust ettevõtjana;
* õpib õppeasutuses päevases õppevormis või täiskoormusega õppes;
* täidab ajateenistuskohustust;
* saab hooldajatoetust;
* keeldub tööotsimiskava kinnitamisest;
* kolmandat korda mõjuva põhjuseta ei tule talle määratud ajal töötukassasse vastuvõtule;
* kolmandat korda mõjuva põhjuseta keeldub tööotsimiskava täitmisest või sobivast tööst;
* pangakontole on ettevõtluse alustamise toetus üle kantud;
* soovib, et töötuna arvelolek lõpetatakse;
* elamisloa tähtaeg lõpeb.

Allikas: töötukassa.