Agne Narusk

„Teeme ära!” mõttetalgute tulemusena koondusid juhutööotsad internetis ühte kohta.

„Puud vajavad riita ladumist? Lehed riisumist? Paar dokumenti tõlkimist? Nüüd leiad abilise meie portaalist. Tule testi uut kuulutamisvõimalust „Teeme ära – tööotsad!”. Nii andis eelmisel nädalal uuest juhuotsi koondavast lingist teada töövahendusportaal CV-Online. Ja tõsi, juba on seal üleval 53 pakkumist. Neist enamik osutus siiski n-ö klassikaliseks katseks leida püsivat töökohta või siis vastupidi – pakkuda müügitööd vms neile, kes asjast huvitatud.

„Praegu ongi testimise aeg, seepärast ei ole me kuulutuste sisusse karmilt suhtunud,” ütles CV-Online’i turundusjuht Raimo Matvere. Tema sõnul on plaanis keskkonda sellisena hoida veel paari nädala jagu, enne kui karmid ja selged reeglid – milliseid töökuulutusi ja millistelt kuulutajatelt „Teeme ära – tööotsade!” alla oodatakse. Seejärel võetakse sobimatud kuulutused maha ehk siis suunatakse keskkonda, kus need olema peaksid. Üks on selge, juhuotste alt peaksid tegemist leidma need, kel oleks parasjagu aega, tahtmist ja võimalusi midagi teise inimese heaks korda ajada. Näiteks naabrimemmele vett majja tassida või poes käia, naabripapi puud riita laduda või ajahädas emme laps lasteaiast ära tuua.

Et inimesed üksteist toetaksid

Kui palju ja kuidas juhuotsa eest makstakse, tuleb pooltel endil kokku leppida. Nii CV-Online kui ka kodanikuliikumise Minu Eesti projekti „Teeme ära!” esindaja üllatub, kui kuuleb küsimust, kas abivalmis kodanikud mitte maksuseadustega pahuksisse ei lähe. „Pakkusime omalt poolt välja idee ning keskkonna, kust juhuotsi leida ning oma huvi neid teha väljendada,” ütles Minu Eesti kommunikatsioonijuht Anneli Ohvril. „Ei saa kohe eeldada, et inimesed on kurikaelad ja teevad kõik selleks, et seadustest kõrvale hiilida. Eeldame pigem, et need, kes omavahel tööotsa tegemiseks kokku lepivad, teevad seda seadusi järgides.”

Ohvril rõhutas, et üleskutse aidata naabrit ja/või pakkuda tööotsa on ellu kutsutud selleks, et veidigi leevendada töötute olukorda. „Põhiline on siin koostöö, tahe aidata. Kutsume üles märkama enda kõrval elavaid inimesi ja rohkem omavahel koostööd tegema,” sõnas Ohvril.

Praegu on „Teeme ära – tööotsade!” all mitu päris vahvat pakkumist. Tõlketööd, lastele söögitegemine, kiire arvutiremont jne. Tudengineiu Kristi aga kirjutas: „Kui kellelgi on pakkuda tööd, mis mulle vaimselt või füüsiliselt üle jõu ei käiks, oleksin meeleldi valmis naabrit aitama.”

Mida ütleb juhuotsa kohta seadus?
Töötukassa vastus:

•• „Kui töötuna registreeritud inimene asub tööle, peab ta sellest töötukassat teavitama ja tema töötuna arvelolek lõpetatakse. Koos sellega lõpetatakse ka töötutoetuse või töötuskindlustushüvitise maksmine.“

Maksu- ja tolliameti vastus:

•• „Maksuseadused ei erista, kas teenust osutatakse harva või perioodiliselt, ettevõtlus on isiku iseseisev majandustegevus, mille eesmärgiks on teenida tulu. Ettevõtlusega tegelev inimene peab olema registreeritud füüsilisest isikust ettevõtjaks.“