Kristiina Viiron

Järgmisel poolaastal saab taas asuda õppima tasuta kursustele. Haridus- ja teadusministeeriumi koolitustellimuse kohaselt pakutakse tasuta kursuseid 5899 inimesele 38 kutseõppeasutuses ning kutseõpet pakkuvas rakenduskõrgkoolis kõikides maakondades.

Koolituste hulgast leiab kursuseid nii kokkadele, väikeettevõtjatele kui ka elektrikutele. Õppida saab näiteks raamatupidamist, pottsepatööd, puhastusteenindust, sekretäritööd ja ka palju muud. Rohkelt toimub üldoskuste kursusi, mille hulgas on erialane keeleõpe ja teenindustöötajate suhtlemiskursused. Kõige rohkem inimesi koolitatakse majutamis- ja toitlustamiskursustel, arvukalt on arvutikasutamise algtaseme kursusi, aga ka spetsiifilisi arvutikursusi. Kursused on mõeldud eelkõige töötavatele inimestele, aga osaleda saavad ka lapsepuhkusel olevad emad, erivajadustega inimesed või kodus viibivad täiskasvanud, kes soovivad naasta tööturule. Kursustel ei saa osaleda töötuks registreerunud inimesed.

Kokku on koolitustellimuses 433 kursust 30 õppekavarühmas ja selle maksumus on 19,9 miljonit krooni.

Haridus- ja teadusministeeriumi programmijuhi Inna Laanmetsa sõnul on aastast 2007 tasuta kursustel käinud ligi 28 500 inimest. Hästi populaarseteks on osutunud n-ö üld-oskuste koolitused: näiteks keele- ja arvutiõpe. Enamik alustajaid ka lõpetab, perioodil 2007– 2009 lõpetas kursused 97% osalenutest.