Mirko Ojakivi

Viimastel andmetel ootab töötukassas ette­võtluskoolitusele pääsu umbes 1600 inimest.

Oma ettevõtet rajada soovivad töötud kurdavad, et ei pääse ligi töötukassas jagatavale ettevõtte alustamise 70 000-kroonisele toetusele, kuna töötukassa ei võimalda rahapuudusele viidates neil läbida toetuse eeltingimuseks olevat ette­võt­luskoolitust. Probleem puudutab tuhandeid. Üks neist on Tartus elav ja oma ettevõtet asutada kavatsev Angela Aasmets. Enda sõnul on ta vähemasti pool aastat taotlenud töötukassalt ettevõtlusalast koolitust. Paraku on siiani antud talle teada, et tema soovi ei saa rahuldada. Aasmetsa unistuseks oleks lähiajal rajada tootmisettevõte, milles peale tema saaksid tööd veel mitmed inimesed ja ettevõtte toodang ei jõuaks mitte üksnes Eestisse, vaid ka laia maailma.

Eelarves 98 miljonit krooni

Kõik paistab olevat suurejooneline, kuid esialgu napib naisel raha ettevõtte käivitamiseks. Abiks oleks töötukassast jagatav ettevõtte alustamise toetus, mis küünib kuni 70 000 kroonini. Paraku pääseb seda taotlema isik, kes on läbinud ettevõtluskoolituse või on varem vähemalt aasta olnud mõne ettevõtte juhatuses. Koolitusest päästaks ka see, kui inimesel oleks töötukassale ette näidata kas kõrg- või kutsekooli majandusalane lõputunnistus. Aasmetsal on ette näidata näiteks laomajanduse eriala lõputunnistus. Siiski ei sobi ka see töötukassale ja nüüd on naine pöördunud Tartu ärinõuandlasse, et nende kaudu pääseda EAS-i korraldatavale ettevõtluskoolitusele.

Tartu ärinõuandla ettevõtluse konsultant-projektijuht Anne Ligi ütles, et kuigi töötukassa aktsepteerib ka nende korraldatavate ettevõtluskoolituste läbimist, on maakondlike arenduskeskuste juures toimuvatel koolitustel väga vähe kohti. Näiteks täitusid aprilli alguses Tartus toimuva ettevõtluskoolituse 20 vakantset kohta kahe-kolme päevaga. Sooviavaldusi laekus kokku 60 ringis. Samasugune edu saadab ka teiste maakondlike arenduskeskuste ettevõtluskoolitusi. Töötukassa avalike suhete juhi Erko Vanatalu sõnul võimaldaksid nad töötutele igasuguseid koolitusi, kui raha oleks piiramatult. Paraku on aga selleks aastaks kehtestatud töötukassa eelarves koolitustele mõeldud raha eelmise aastaga üle kahe korra kahanenud. Kui mullu oli töötute koolitamiseks ligi 220 miljonit krooni, siis tänavu tuleb hakkama saada 98 miljoni krooniga. Töötukassa praegune toetuste poliitika eelistab koolitustele palgatoetuste ja tööpraktika toetamist.

Siiski pole ka töötukassa kaudu ettevõtluskoolitusele lootusetu pääseda. Vanatalu sõnul on tänavu plaanis ettevõtluskoolitust pakkuda 400–600 inimesele. Soovijaid ettevõtluskoolitusele oli möödunud nädala lõpu seisuga 1600. Statistika näitab, et paraku ei piisa ettevõtlusega alustamiseks vaid koolitusest. Vaja on ka head ja läbimõeldud äriideed. „Arvestades senist kogemust, pole kindlasti põhjendatud koolituse tellimine kümme korda suuremas mahus, kui on võimalik ettevõtlustoetust anda. Nii oleme oma piiratud vahendeid arvestades otsustanud sel aastal pakkuda ettevõtluskoolitust 500–600 inimesele,” ütles töötukassa teenuste osakonna juhataja Kadri Lühiste. Eelmise aasta alguses Tartus sõõrikute tootmisega tegeleva ettevõtte rajanud Madis Alliku arvates on töötukassa jagatava ettevõtte asutamise toetuse kõrval alternatiiviks toetused EAS-ilt. Nendeks pole nõutud ette­võtlusteemalise koolituse läbimiskohustust.

EAS-i kaudu ette­võtte stardiabi taotlemine aga eeldab Alliku sõnul väga head äriplaani. Kuid ettevõtluses läbilöömiseks on korralik äriplaan nii ehk naa hädavajalik. „Paljud töötud üritavad ligi pääseda ettevõtte alustamiseks mõeldud toetustele, tihti aga ei mõelda väga selgelt enda jaoks läbi, et see ettevõte peab olema ka jätkusuutlik, sest muidu tuleb toetus tagasi maksta,” selgitas Allik. Sõõrikute tootmisega tegelev OÜ Sõõrikumeistrid on aasta jooksul endale Alliku sõnul jalad alla saanud. Nüüdseks on ettevõttel Tartus kaks müügipunkti, kuid lähiajal plaanib ettevõte laieneda Pärnusse, Tallinna, Riiga ja ka Vilniusesse. „Toitlustusäris, kus meie tegeleme, on kõige olulisem teha asju hästi ja maitsvalt. Masu tingimustes on sõõrikuäriga võimalik ka teenida, kui omada rohkem kui ühte sõõrikute müügikohta, sest kalleid torte ja trühvlikooke väga palju ei osteta,” selgitas Allik.

Paljud koolituse läbinud on tööta

•• Töötukassa teenuste osakonna juhataja Kadri Lühiste sõnul suudavad nad sel aastal ette­võt­luskoolitust pakkuda 400–600 töötule, kellest ettevõtte alustamise toetuse saamiseni jõuab tõenäoliselt vaid sadakond.

•• Samal ajal on töötukassa arvestanud, et kokku antakse sel aastal ettevõtte alustamise toetust 400 inimesele. Seega 300, kel on lootust saada 70 000 krooni suurune ettevõtte alustamise toetus, on varem töötanud mõne ettevõtte juhatuses või omavad nad majandusalast haridust.

•• „Meie statistika näitab, et kolm­­veerand koolituse läbinuid ei hakka ettevõtjaks ega ole enamasti leidnud ka muud töist rakendust,” lisas Lühiste.

•• Tänavu on ettevõtluskoolitusel osalemist alustanud ligi 200 töötut. Samuti on lõppjärgus veel 440 koolituskoha tellimine üle Eesti. Eeldatavasti algavad uued koolitused aprillis.