Kui inimene on kümneid aastaid ettevõttes töötanud, ei soovi ta sageli sealt ka pensioniikka jõudes lahkuda. Firmad omakorda nendivad, et vanus ei ole inimeste palkamisel või vallandamisel määrav, pigem on eakad inimesed kohusetundlikumadki.

Nii šokolaadivabrik Kalev, turvafirma G4S kui ka Eesti Post kinnitavad, et nende ettevõttes pole pensioniea saabumine määrav.

Turvafirmas G4S töötab 3030 inimest, kellest 127 on 65–80-aastased. Firma personaliarendusjuhi Gerly Tuisu sõnul jääb pensionäride puhul silma eelkõige see, et nad soovivad töötada pigem muudel põhjustel kui palga pärast. «50-aastasel töötul on ehk vaimne kohustus raha teenida ja töö leida, aga pensionär teeb seda lihtsalt sotsiaalsest kuuluvusest,» arvas Tuisk.

Enamik kõrgemas eas inimesi töötab G4Sis mehitatud valves, olles ametis näiteks ettevõtete pääslates. «Samas ei suhtu me pensionäridesse teistest erinevalt, vaid vaatame kõikide inimeste puhul, kuhu ta sobiks ja kuidas saaks tööl käia,» kinnitas Tuisk.

Firmale lojaalsemad

Nii Tuisu kui ka kommivabrik Kalevi suhtekorraldusjuhi Ruth Rohu sõnul on eakamad inimesed ettevõttele sageli lojaalsemad ega vaheta töökohti nii kergekäeliselt. Näiteks šokolaadivabriku kõige staažikamal töötajal, teadur Otto Kubol täitub augustis Kalevis 55. tööaasta.

Ja kui näiteks Swedbanki keskmine töötajate vanus on 33 aastat, siis šokolaadivabriku tootmistöötajate keskmine iga on 47 aastat. «Kuid sellest tunduvalt olulisem on nende keskmine tööstaaž, mis ulatub 13 aastani,» toonitas Roht.

15 protsenti pensioniealisi töötajaid näitab suhtekorraldaja sõnul seda, et paljud inimesed ei ole huvitatud kohe kojujäämisest, kui pensioniiga kätte jõuab. «Nad soovivad aktiivset tööelu ka pärast seda jätkata,» ütles Roht.

Just eakad töötajad kannavad Rohu sõnul nende ettevõtte traditsioone ja oskusi edasi. Samas on eakamate töötajate tööaeg ja muud tingimused samasugused kui kõigil teistel.

Eesti Postis töötab 3200 inimest, kellest pensioniealisi on keskmiselt kümme protsenti. Nemad töötavad peamiselt postiljonidena. «Eakad inimesed on väga kohusetundlikud ning me hindame oma pika tööstaažiga inimesi,» ütles Eesti Posti avalike suhete juht Inge Suder. Võimaluste piires üritatakse pakkuda eakamatele ka paindlikumat tööaega.

Nii nagu teised ettevõtted, hindab püsivust töösuhetes ka Tartu Ülikool, kus 3494 töötajast on pensioniealisi praegu 12 protsenti. Kui mõnes ametis on vaja nooruslikku särtsu ja rammu, siis ülikoolis töötamine nõuab just asjatundlikkust ja suurt kogemust, mis tuleb aastatega.

Vastutuskoorem rõhub

«Küll aga peame tõdema, et vanuses 50+ inimesi osaleb näiteks meie mitteakadeemilistel konkurssidel suhteliselt harva,» nentis Tartu Ülikooli personaliosakonna juhataja Mari Nõmm.

Ja kuigi sageli suudavad ja soovivad pensionieas inimesed jätkata tööd täiskoormusel, võib Nõmme sõnul täheldada sedagi, et mõned kõrgemas eas inimesed soovivad teatud eluetapis vähendada tööga kaasnevat vastutust.

«Näiteks loobutakse professorikoormusest või juhikohast, aga jätkatakse ikka töötamist ülikoolis,» ütles juhataja. Seda näitab ka suhtarv – kuni 62-aastaste vanusegrupis on osalise koormusega töötajaid 28 protsenti, vanemate seas 41 protsenti.

Kristi Leppik