Mirko Ojakivi

Ülikooli lõpetamiseks tuleb tööandjal anda töötajale puhkust keskmise palga alusel.

Neil nädalail on tuhandetel ülikoolilõpetajatel käes kibekiired ajad oma lõputööle viimase lihvi andmiseks ja selle kokku kirjutamiseks. Nüüd on aga ootamatult alanud vägikaikavedu teemal, kas töötavale lõputöö kirjutajale peaks õppepuhkust and­ma keskmise palga säilimisega või mitte.

Segadus on tekkinud mullu suvel jõustunud uue töölepinguseaduse tõlgendamisega ning jänni pole jäänud mitte ainult eraettevõtted, vaid ka riik ise. Nimelt on rahandusministeerium tegelemas ühe riigiteenistuja tõstatatud juhtumiga, kus teenistuja soovib lõputöö kirjutamiseks saada kuni 30-päevast õppepuhkust, millest esimesed 20 päeva tasustataks keskmise töötasuga ja ülejäänud kümme päeva oleks tasustamata puhkus. Rahandusministeerium on aga asunud seisukohale, et ülikooli lõpetamiseks tuleb töötajale anda täiskasvanute koolituse seaduse alusel 15-päevast puhkust, mille eest makstaks puhkusetasuna vaid töötasu alammäär.

Suur kaotus

Keskmist palka teenivale ametnikule tähendaks aga rahandusministeeriumi jäikus nelja-viie tuhande kroonist rahalist kaotust. Kõrgemapalgaline töötaja võiks aga ilma jääda kümnetest tuhandetest kroonidest.

Probleem on aktuaalne, sest kui varem kehtinud töölepinguseadus ja täiskasvanute koolituse seadus võimaldasid tasustatavat õppepuhkust saada vaid osakoormusega õppivatel tuden­gitel, siis uue töölepinguseaduse muudatused andsid tasustatava õppepuhkuse õiguse kõigile ülikoolis õppivatele töötajatele. Ühtekokku puudutab vaidlus 3000–4000 töötavat ja sel kevadel kooli lõpetavat tudengit.

Tartu ülikoolis õigusteadust õppiv Janno Voog esitas oma tööandjale õppepuhkusele mine­miseks vajaliku avalduse eile. Voog ütles, et juuratudengina on ta teadlik, et täiskasvanute koolituse seaduses on kaks eri sätet, mille alusel saab õppepuhkust taotleda.

„Kuna mina plaanin osaleda nii õppetöös, valmistuda eksamiteks kui ka tegeleda lõputööga ning palgas ma kaotada ei soovi, siis valisin keskmise töötasu alusel antava puhkuse,” selgitas Voog. Kas Voogi tööandja ka avalduse sellisel kujul rahuldab, näitavad eelolevad päevad. Samal ajal arvas Voog, et tööandjatel on suhteliselt keeruline sundida lõputööd kirjutavat töötajat õppepuhkusele alampalga alusel.

Eesti Päevaleht uuris suurematelt eraettevõtetelt, kuidas nemad käituvad oma töötajatele lõputöö kirjutamiseks õppepuhkuse andmisel. Selgus, et levinud tava on erinev. Näiteks 8000 töötajaga Eesti Energia võimaldab koolilõpetajatele 15-päevast alampalgast sõltuvat õppepuhkust.

Haridus- ja teadusministeeriumi juristi Kati Uusmaa sõnul on tööandja kohustatud ka lõputöö kirjutamise ajaks õppepuhkust soovivale töötajale andma esmalt 20-päevase keskmise palgaga tasustatava puhkuse. Kui aga töötaja on näiteks jaanuarikuise eksamisessiooni ajal kogu õppepuhkuse ära kasutanud, on tal õigus lõputöö kirjutamiseks saada 15-päevast puhkust alampalga järgi.

Rahandusministeeriumist selgitas avalike suhete osakonna spetsialist Katrin Reimann üldteada fakti, et uue töölepingu seaduse rakendamine on kaasa toonud hulgaliselt küsimusi. „Sealhulgas on tekitanud küsimusi ka õppepuhkustega seonduv,” lisas Reimann.

Tudeng pöördugu kohtusse

•• Haridus- ja teadusministeerium soovitab kõikidel töötajatel, kellel on probleeme õppepuhkuse saamisega keskmise palga alusel, pöörduda abisaamiseks kas nende poole, võtta ühendust töövaidluskomisjoniga või pöörduda abi saamiseks kohtusse.

•• Tööinspektsiooni avalike suhete peaspetsialist Kadri Kasterpalu ütles, et nende poole pole õppepuhkuse tasustamise osas vähemasti Lõuna-Eesti töövaidluskomisjoni tööpiirkonnas keegi veel pöördunud.

•• Küll aga on haridus- ja teadusministeeriumi juristi Kati Uusmaa sõnul mitmed töötajad õppepuhkuse tasustamise teemal nende poole pöördunud. Täiskasvanute koolitamise seaduse välja töötanud ja selle sätete tagamaid põhjalikult teadev Uusmaa selgitas, et seadusesse lisatud alampalgaga tasustatav lõputöö kirjutamiseks mõeldud õppepuhkus on lisavõimalus neile, kes on kalendriaasta jooksul keskmise palgaga tasustatava õppepuhkuse ära kasutanud. „Kuna ka lõputöö kirjutamine on üks iseseisva töö võimalikest vormidest, saab lõputöö kirjutamiseks samuti võtta õppepuhkust täiskasvanute koolituse seaduse alusel.”