Agne Narusk

Otsus, kas minna 1. mail ühistööle või mitte, ei tohi jääda raha taha, põhjendab töötukassa.

Kui kaks aastat tagasi kutsus „Teeme ära!” kodanikualgatus inimesi ühistalgutele rämpsu kokku korjama, oli töötuid riigis 17 078 ümber. Tänavu samal ajal ehk siis märtsi lõpu seisuga oli ilma tööta vähemalt 95 087 inimest. Seda ainuüksi töötukassa andmetel.

Kui palju on sel laupäeval ühistööl käsi külge löömas neid, kes staatuse poolest töötud, saab kuigipalju aimu siis, kui töötukassasse hakkavad järgnevate nädalate jooksul jõudma talgujuhi allkirjaga osavõtulehed. Nimelt otsustas töötukassa hüvitada vajadusel sõidukulud talgulistele, kes on registreeritud töötud.

„Meie klientide seas on ka neid, kelle jaoks on iga kroon oluline,” põhjendab töötukassa teenuste juht Kadri Lühiste, miks selline ettepanek „Teeme ära!” talgupäeva toimkonnale välja käidi.

Esmaspäeva hommikuks oli oma tulekust teada andnud 11 418 talgulist, talguid oli kirjas 982. Pea igal pool toimub midagi. Talgupäeva avalike suhete juht Tiina Urm pakub, et sõidukulu hüvitamine huvitab eelkõige neid talgulisi, kelle kodukant praegusest elukohast eemal, kuid tahaks sel päeval enda jaoks olulisse paika appi minna. „Usun, et see päev pakub kaasalööjatele küllaga häid emotsioone ja õpetab ehk mõne uue oskusegi. Oleks väga kurb, kui sellest osavõtt sõiduraha puudumise taha jääb,” kiidab Urm töötukassa algatust.

„Teeme ära!” Ida-Harjumaa koordinaator ja samal ajal ka talgujuht Margus Vain peab praegu kõige tähtsamaks seda, kas vastav info ikka jõuab nendeni, kes seda tõepoolest vajavad. Nii anti sõidusoodustusest teada kogu talgutoimkonnale, et talgujuhid omakorda inimesi teavitaksid.

Poolteist krooni kilomeetrist

Et „Teeme ära!” talgulistele hüvitatakse vajadusel sõidukulud esmakordselt, ei oska töötukassa ette prognoosida, kui suure summa see kaukast võtab. „Eeldame siiski, et see ei kujune kokku kuuekohaliseks summaks,” ütleb Lühiste. Sõidu eest talgutele ja tagasi saab 1,5 krooni kilomeetrilt. Sama suur on ka tavapärane sõidutoetus registreeritud töötutele, kes käivad kaugemal koolitusel, tööpraktikal, tööklubis, tööharjutusel vms. Sõidutoetuse saamine ei ole seotud töötuks olemise ajaga, kinni ei maksta 70 kilomeetrist pikemaid sõite.

Bussipiletid just odavad pole. Näiteks Tallinnast Kuimetsa maksab sõit liinibussiga 52 krooni. Tagasi sama palju. Tallinnast Tabasallu nii 20 krooni, Jõhvist Toilasse pea 15 krooni.

Talgupäevale ühissõidukiga

•• Sõidutoetuse saamiseks on vaja alla laadida ja lasta talgujuhil kohapeal täita osavõtuleht ning hiljem see töötukassasse viia.

•• Osavõtulehe leiab www.tootukassa.ee Selle saab alla laadida: http://www.tootukassa.ee/public/talgutoo_osavotugraafik.pdf

•• Sõidukulud hüvitatakse 1.50 krooni iga kilomeetri kohta. Seda neile talgulisele, kes on registreeritud töötud. Vahemaa peab jääma 0,5 ja 70 km piiresse.

•• Sõidutoetust ei maksta, kui vahemaa ühel suunal on alla 500 meetri; 500 meetrit ja üle selle ümardatakse kilomeetrini.

•• Allikas: töötukassa