Dannar Leitmaa

Mööda Eestit tuuritav töötukassa mobiilne nõustamine ei ole töötuteni teed leidnud, kuulajaid on tavaliselt vähem kui nõustamismeeskonnal liikmeid.

„Esinejaid on rohkem kui kuulajaid,” sõnab Raasiku vallavanem Andre Sepp, astudes Aruküla koolimaja saali, kus kohe-kohe peaks algama töötukassa kohtumine Raasiku valla töötutega.

Öeldu võib ju kõlada kui iga artisti õudusunenägu, kuid juba märtsist alanud töötukassa mobiilse nõustamise ringsõidul koodnimega MOBI on see saanud tegelikkuseks. Raasiku vald on üks Harjumaa probleemsemaid valdu, kus on kokku 190 registreeritud töötut, kuid hoolimata sellest on pidanud vajalikuks infot saama tulla neist kõigest kaks.

„Nii see on ja mida me oskame teha?” laiutab Harjumaal projekti juhtiv Tiiu Vilms naeratades käsi. „Inimesteni on lihtsalt väga raske jõuda.”

Ometi mainib Tiiu Vilms, et päev varem Kose vallas oli kohal koguni seitse töötut. Kuid sama päeva teist kohtumist Kõue vallas väisas üksainus töötu, kelle kohta pärast kohtumist avaldatakse ka saladus, et toogi oli liiga uljalt alkoholi pruukinud ja saadeti seetõttu aegsasti kohtumiselt minema.

Vilmsi sõnul on Harjumaa puhul keskendutud ka koolinoortele ja nemad on vähemalt kohal. Paraku näib töötukassa külaskäik olevat Aruküla noortele eelkõige meeldiv võimalus koolitunnist ära saada. Ajaks, mil töötukassa Maardu büroo juhataja Eha Atspol ettekande ekraanile projitseerib, on kaks noormeest tagareas juba kaardimängu lahti löönud. Atspol suudab kuulavaid noori kohe alguses „rõõmustada” lausega: „Loodan teid varsti meil näha” ning takerdub peagi lihtsate statistiliste näitajate ettelugemisse ja töötukassa tööpoliitika tõhustumise kiitmisse. Töötukassa poliitika tõhustumise käigus ettekannet kuulama tulnud auditoorium haigutab üsna üksmeelselt.

Töötukassa on üritusele kaasa võtnud karjäärinõustaja, võlanõustaja, psühholoogi ja tööotsimisnõustaja, nii et kui töötul soovi oleks, siis võiks ta saada tööotsimiseks nõu kohe kodukohas ilma pealinna sõitmata.

Ettekanne katkeb

Tööd pakkuma on tulnud kohaliku suurima tööandja Mistra-Autexi juht Priit Tamm, kes tuletab noortele meelde, et puudus on inseneridest ja oskustöölistest, kes oskaksid kas või treipinki kasutada. Ka on kohal Harjumaa ettevõtlusarenduskeskuse kohalike omavalitsuste ja MTÜ-de konsultant Demis Voss, kes üritab töötutele tutvustada kes-kuse kaudu ettevõtlustoetuse taotlemise võimalust. Ent kahele töötule ja koolilastele rääkides ei ole kummagi mehe jutul õiget mõju. Tamm julgustab noori õppima ja Voss jätab lihtsalt pool ettekannet ära, sest HEAK ettevõtlustoetus eeldaks vähemalt 18-aastast taotlejat.

„Natuke koomiline on see olukord praegu tõesti,” tunnistab Voss pärast kohtumist. „Kurb, et idee on lõpuni läbi viimata jäetud ning seda pole üldse reklaamitud, sest informeerimine on jäetud valdade kanda, kes omakorda ei satu kokku kõikide töötutega.”

Vossi hinnangul on kogu projekti ainus positiivne külg HEAK võimalus jõuda vallatöötajateni, kes omakorda saavad töötutele ettevõtluse toetamise infot edasi jagada. „Töötukassa kaudu on sellist infot täiesti võimatu saada,” pahandab Voss.

Populaarsusega ei ole ettevõtmine hiilanud ka muudes maakondades, sest MOBI blogis leidub kirjeldusi samuti ühe abisaajaga kohtumistest. Vilms ohkab lõpetuseks, et enamat töötukassas projekti töötuteni viimiseks teha ei osata. „Äkki teil on mõni idee?” küsib Vilms. „Ma arvan, et see on psühholoogiline efekt, et inimesed ei taha kodust välja tulla.”

Järgmised kohtumised Järva- ja Harjumaal

Saab nõu ja helkuri
•• Niisiis, kui tunnete töötuid, kellele töötukassa psühholoog, võlanõustaja, karjäärinõustaja või tööotsimisnõustaja võiks abi anda, ja allpool kirjas olevad külastuskohad on teie kodukandis, siis soovitage neil sinna minna.
•• Peale hea nõu saab kohale tulla vaevuv tööotsija mullu väikse skandaali saatel hangitud helkuri ja pastapliiatsi.

MOBI on kohal:

•• 26. mail kell 12 Ambla vallas Ambla rahvamajas
•• 26. mail kell 10 Kuusalu vallas Kuusalu rahvamajas
•• 26. mail kell 15 Vasalemma vallas Vasalemma põhikoolis
•• 27. mail kell 14 Nissi vallas Nissi põhikoolis
•• 28. mail kell 10 Anija vallas Kehra kultuurimajas
•• 2. juunil kell 14 Saku vallas Saku vallamajas

Lisainfot MOBI külastuste kohta leiab aadressilt
http://mobi-tootukassamobi. blogspot.com

HEAK töötute ettevõtluse starditoetustest saab lugeda koduleheküljelt
www.heak.ee