Agne Narusk

Koolitusele minnes uuri, millal on kool ja töötukassa otsustanud toetused välja maksta.

Jaanuaris koolituskaardi alusel raamatupidamist õppima läinud Krista ootas kannatlikult kuni eelmise nädalani, et tema pangakontole laekuks töötukassa poolt väljalubatud igakuine sõidutoetus ning stipendium. Ehkki neid tuleb maksta igal järgneval kuul, sai Krista jaanuarikuu sõidukompensatsiooni kätte 29. aprillil, stipendiumi veidi varem ehk 4. märtsil. Nüüd hakkab koolitus läbi saama, kuid nelja kuu raha pole ikka tulnud. „Saatsin töötukassasse järelepärimise, sealt vastati, et makstakse eurorahadest, asi nõuab väga põhjalikku kontrolli. Sellise jutu peale polegi kohe midagi öelda,” sõnas Krista.

Töötukassa koduleheküljel seisab sõnaselgelt, et sõidukompensatsiooni ja stipendiumit makstakse tagantjärele iga kuu. Ja tõepoolest, tegemist on eurorahaga. Kuid antud juhul taandub asi ilmselgelt asjaolule, et ametnik jättis Krista kirjalikult esitatud küsimusele lihtsalt vastamata. Õigemini – saatis vastuseks koduleheküljelt pärit üldised reeglid pikituna Krista enda kirjapanduga ning manitses lõpetuseks, et eurorahadega ongi nii.

Mittemidagiütlev kiri

„Teile on jaanuarikuu kahe koolituspäeva eest arvestatud sõi-dutoetust 186 krooni. Euroopa sotsiaalfondi projekti kaudu finantseeritavatele koolituste dokumentidele on kehtestatud väga ranged nõudmised ja seetõttu toimub sõidutoetuse väljamaksmine pärast koolitusfirma poolt esitatud osavõtu arvestuse kontrollimist. Sõidutoetus laekub koolitusel osalenud isiku kontole niipea, kui andmed kontrollitud,” seisab 15. aprillil töötukassast teele läinud kirjas. Krista küsimus on õigustatud: miks üldse on ameti koduleheküljel must-valgelt ära toodud reeglid, kui neist niikuinii kinni ei peeta? „Kas oskate aidata leida inimest, kes suudaks üheselt ja arusaadavalt vastata küsimusele: kuidas maksab töötukassa koolituskaardi omanikele lahkelt lubatud stipendiumi ja sõiduraha?” palub Krista toimetuselt abi.

Pärast toimetuse telefoni-kõnet töötukassasse helistas Kristale õppeasutuse sekretär, kes rääkis, et koolil ja töötukassal on omavaheline kokkulepe, et stipendium ja sõidutoetus makstakse välja korraga siis, kui kursus juunis lõpeb. Nii lihtne juhtumi lahendus ongi ja selle edastamiseks piisanuks ühest selgitavast lausest. Ei tulnud seda ei Krista töötukassa konsultandi ega ka mitte avalike suhete osakonnast teele läkitatud kirjast. Nii tuli sõiduraha küsida abikaasalt ja loota, et ehk ikka kunagi saab see eelarveauk peres lapitud. Segaseks jäi seegi, miks peeti vajalikuks ühe kuu hüvitis ja stipendium siiski teele panna.

„Koolitaja esitab meile osa-võtugraafikud pärast koolituse lõppu 12. juunil. Kliendile arvestame stipendiumi ja sõidutoetuse, kui koolitaja on esitanud kulusid tõendava osavõtugraafiku,” kinnitas töötukassa teenusejuht Karin Andre. „Vabandame kliendi ees, kes pole saanud meie konsultandilt üheselt mõistetavat vastust oma küsimusele.”

Aasta algusest kuni mai lõpuni on töötukassa kaudu koolitustel osalenud kokku 5739 inimest, nendest 2030 on täiendanud enda erialaseid teadmisi ja oskusi koolituskaarti kasutades, vahendas töötukassa. Kõige sagedamini on koolituskaarti kasutatud ametialase tarkvara õppeks ja finants- ning transpordivaldkonna teadmiste ja oskuste täiendamiseks. Stipendiumi on õigus saada tööturukoolitusel, tööharjutusel ja tööpraktikal osalejatel, sel aastal on neid olnud 8762 inimest.

Sõidutoetus

1. juunist maksimummäär
400 krooni päevas:

•• Aluseks võetakse lühim vahemaa elukoha ja tööturuteenuse toimumiskoha vahel.
•• Toetust ei maksta, kui vahemaa ühel suunal on alla 500 meetri, vahemaa 500 meetrit ja üle selle ümardatakse kilomeetrini.

•• Sõidukulud hüvitatakse
1 kroon ja 50 senti iga kilomeetri kohta, maksimaalselt
400 krooni ühe päeva eest.
•• Sõidutoetust ei maksta nende päevade eest, mil teenusel ei osaletud, ja alati makstakse seda tagantjärele.

•• Stipendiumi päevamäär on 60 krooni.
•• Seda arvutatakse esitatud andmete alusel iga päeva eest.

Allikas: töötukassa