Raul Veede

Ettevõtluse alustamise toetus on töötule antav rahaline abi (hetkel kuni 70 000 krooni), mille eesmärgiks on motiveerida ja toetada töötut ettevõtlusega alustamisel.

Toetust on õigus saada töötukassas arvele võetud töötul, kes on vähemalt 18 aastane ja

* kes on läbinud ettevõtluskoolituse või
* kellel on kutse- või kõrgharidus majanduse alal või
* kellel on ettevõtluskogemus.

Tõsi, koolituse saamine ei pruugi olla kuigi lihtne. Töötukassa aktsepteeritud koolitustele on vähe kohti, tänavu plaanitakse koolitada vaid 400-600 inimest.

Milliseid pabereid vaja läheb?

Toetuse saamiseks tuleb töötukassale esitada:

* avaldus;
* äriplaan;
* ettevõtluskoolituse läbimist või ettevõtluskogemust või haridust tõendavad dokumendid.

Otsus toetuse saamise kohta tehakse 30 tööpäeva jooksul pärast avalduse esitamisest.

Kui otsus on positiivne, kannab töötukassa toetuse töötu pangakontole 10 tööpäeva jooksul peale otsuse langetamist. Toetuse laekumisega ühtaegu võetakse töötu arvelt maha ning töötutoetust rohkem ei maksta.

Mida toetuse saaja tegema peab?

Ettevõtluse alustamise toetust saanu peab:

* alustama majandustegevusega 6 kuu jooksul toetuse saamisest;
* kasutama toetust sihtotstarbeliselt vastavalt esitatud äriplaanile;
* tagastama kogu toetuse, kui tal pole majandustegevuse alustamata jätmiseks või lõpetamiseks mõjuvat põhjust.

Äriplaanis kavandatud majandustegevus peab kestma vähemalt ühe aasta, alates raha pangakontole ülekandmise päevast.

Millal toetust ei anta?

Ettevõtluse alustamise toetust ei eraldata tubakatoodete ja alkohoolsete jookide tootmiseks ega hasartmängude ja kihlvedude korraldamiseks.

Samuti ei saa toetusega olemasolevat ettevõtet laiendada või selles majandustegevust alustada - firma tuleb luua alles pärast toetuse saamist. Toetuse abil ei tohi astuda äriühingu osanikuks või aktsionäriks.

Toetust ei saa need, kellel on maksuvõlg riigi või omavalitsuse ees, ärikeeld või vähemalt 51 protsenti olemasolevast äriühingust. Keelduda võib ka juhul, kui äriplaan on suure riskiga.

Millised piirangud on toetuse tarvitamisel?

Alates 20 000 kroonist (koos käibemaksuga) tuleb asjade ja teenuste soetamiseks võtta mitu pakkumust. Alates 100 000 kroonist peab pakkuja need allkirjastama.

Liiklusvahendeid ja kasutatud seadmeid tohib osta vaid juhul, kui nende vajalikkus on põhjendatud äriplaanis seoses ettevõtte spetsiifikaga. Olmeelektroonikat võib osta ainult teenuse osutamiseks.

Kasutatud seadme või liiklusvahendi ostuks ei tohi olla viimase seitsme aasta jooksul pruugitud ELi, riigieelarve ega välisabi raha. Hind peab olema madalam kui uuel seadmel ning mitte üle turuväärtuse. Liiklusvahend peab vastama normidele ja standarditele.

Toetusest ei või katta personalikulusid. Samuti ei tohi selle eest osta kinnisvara. Seda ei või kasutada väljaostuõigusega rendiks, mitterahaliseks sissemakseks, intressideks ja teenustasuks valuuta vahetamise eest, trahvideks ja viivisteks, kindlustuskuludeks ega finantseerimisteenustega (nt laenud ja liisingud) seotud kuludeks, v.a toetuse jaoks avatud eraldi pangakonto kulud.

Toetusest võib tasuda kasko-, liiklus- ja varakindlustusmakseid juhul, kui need on seotud toetuse kasutamisega. Hangete või teenuse osutamise kulusid võib katta vaid siis, kui need loovad projektile lisaväärtust.

Juhendmaterjalid

Äriplaani vorm.doc
Äriplaani vorm.rtf

Äriplaani koostamise juhend.doc
Äriplaani koostamise juhend.rtf

Ettevõtluse alustamise toetusest kulude tegemise tingimused.pdf
Täpsem teave: tööturuteenuste ja -toetuste seadus, § 19

Aruandlus

Ettevõtluse alustamise toetuse kasutamise aruanne.doc
Ettevõtluse alustamise toetuse kasutamise aruanne.rtf

Kust veel abi saab?

Töötukassa toetusele alternatiiviks või täienduseks sobivad EASi antav stardilaen ja starditoetus. Nende tingimuseks ei seata ka ettevõtluskoolituse nõuet, vaja on vaid tugevat äriplaani.

Kuni 100 000 krooni suurune starditoetus on suunatud ettevõtjatele, kes on valmis pakkuma toodet või teenust, mida turg vajab, on jätkusuutlikud, kuid ei ole orienteeritud kiirele kasvule. Toetust võib taotleda FIE või ettevõte, kes on registreeritud äriregistris mitte rohkem kui aasta tagasi või on asutamisel. Toetuse osakaal projekti maksumusest ei tohi ületada 80 protsenti.

Allikad: Töötukassa, Loov Eesti, EAS