Kuidas koostada just selline CV, mis kõige paremini eesmärke täidab ning tulevase tööandja jaoks kõige olulisema info välja toob?

Kolm moodust, kuidas end potentsiaalsele tulevasele tööandjale tutvustada, on kronoloogiline, funktsionaalne ja kombineeritud CV. Eestis on levinumad kronoloogiline CV, funktsionaalset CVd kasutatakse väga vähe. Milline neist on kõige asjakohasem just sinu jaoks, oleneb aga olukorrast.

1. Kronoloogiline CV on üles ehitatud sündmustele ajalises järjekorras. Teenistuskäik on toodud töötamise kuupäevade järgi alates praegusest/viimatisest töökohast.

2. Funktsionaalne CV lähtub sellest, missugused on olnud sinu kohustused, ülesanded, roll; toob eeskätt välja võtmeoskused valdkondade lõikes.

3. Kombineeritud CV kasutab nii kronoloogilise kui ka funktsionaalse CV elemente. Kronoloogiline CV annab täpse ajalise ülevaate teenistuskäigust, samal ajal kui funktsionaalne annab üksikasjaliku ülevaate võtmeoskustest. Kombineeritud CV kajastab oskusi ja teenistuskäiku, kuid mitte nii sügavuti kui kumbki formaat eraldi.

Milline formaat sobib?

Eelista kronoloogilist formaati, kui
- sul on selgelt defineeritud karjäärieesmärgid;
- oled töötanud tuntud ettevõtetes;
- oled teinud karjääri oma erialal;
- sul on teatud valdkonnas või erialal laialdased kogemused ja pikk teenistuskäik;
- töökohtade vahepealsel ajal ei ole pikki tühikuid;
- sa ei ole vahetanud elukutset.

Kronoloogilist CVd ei ole hea kasutada, kui oled äsja kooli lõpetanud või soovid teha oma karjääris kannapöörde. Sel juhul võib ta pigem esile tuua nõrkused ja näidata, et sul pole piisavalt kogemusi antud valdkonnas.

Ehkki Eestis on tendents kasutada just kronoloogilise CV formaati, võib see kohati olla puuduseks. On töökonkursse, millele kandideerib kümneid või isegi sadu inimesi ja nii seisabki CVde lugeja silmitsi suure hulga CVdega, mis kõik kajastavad kuupäevi ja töökohti, kuid ei anna ülevaadet kandidaadi reaalsetest oskustest, teadmistest ja omadustest - seda, mis aitaksid sinul teistest eristuda ja silma paista.

Funktsionaalne CV keskendub eeskätt sinu võtmeoskustele. Seda tasub kasutada, kui
- alles sisened tööturule;
- soovid vahetada eriala või tegevusvaldkonda;
- kandideerid tööle, milleks sul ei piisa eelnevast töökogemusest;
- oled tihti töökohti vahetanud;
- oled olnud pikemalt töölt eemal või on töökohtade vahel pikemad pausid;
- oled töötanud väga pikalt ühes ja samas ettevõttes;
- oled töötanud paljudel väga erinevatel või ühetaolistel ametikohtadel;
- oled selle töökoha jaoks ülekvalifitseeritud, soovid madalamat positsiooni;
- soovid rõhutada saavutusi karjääri algusaegadest;
- kui muretsed oma vanuse pärast.

Siiski tasub meeles pidada, et Eesti tööandjad on harjunud pigem kronoloogilise CVga. Funktsionaalne CV paneb küll inimest mõtlema sellele, mida ta tõepoolest oskab ja ettevõttele pakub, kuid seejuures peaks kajastuma ka kronoloogiline osa. Seepärast olekski otstarbekas võtta aluseks ennekõike kombineeritud CV ja vajadusel üht või teist osa rõhutada.

Kasuta kombineeritud CVd, kui sinu eesmärk on esile tuua nii teadmisi, oskusi kui ka kronoloogilist teenistuskäiku. Kombineeritud formaat sobib eelkõige neile, kellel on juba töökogemusi kogunenud ning kes liiguvad karjääriredelil ülespoole.

Funktsionaalse ja kronoloogilise osa kombineerimine annab juurde paindlikkust, sul on vabadust koostada just selline CV, milles näitad, et mõistad pakutava töö ootusi ja suudad neid ka täita.

Kasuta kombineeritud CVd, kui
- oled töötanud tuntud ettevõtetes
- soovid rõhutada oma viimaseid töökohti
- sul on selgelt defineeritud karjäärieesmärgid
- kandideerid tööle, milleks sul ei ole eelnevat asjakohast töökogemust, kuid on väljapaistev karjäär teises valdkonnas
- sa pole olnud pikemalt töölt eemal ja töökohtade vahel ei ole pikemaid pause
- oled töötanud väga pikalt ühes ja samas ettevõttes
- oled töötanud paljudel ühetaolistel ametikohtadel eri ettevõtetes.

Praktilised näpunäited eri tüüpi CV-de koostamiseks leiab CV-online spetsialistide Ivika Borni ja Raimo Matvere raamatust „CV meistriklass“

Liivi Kedelauk
Äripäeva teabekirjastuse juht