Programmi "Kvalifitseeritud tööjõu pakkumise suurendamine 2010-2011" muudatus võimaldab järgmisest aastast töötutel pakutaval kohal töötamist järele proovida ning tööandjal veenduda inimese sobivuses enne töösuhte sõlmimist. Lisaks laiendatakse koolituskaardi ning muid tööturuteenuste võimalusi.

Muudatused heaks kiitnud sotsiaalminister Hanno Pevkuri sõnul on igapäevane praktika näidanud, et tööproov parandab inimeste võimalusi tööle saada. "Tööproovi lubamisel on äärmiselt oluline just garantiide säilimine ehk kui töötu läheb ettevõtja juurde tööproovile, siis säilitatakse talle kõik töötukassa poolt makstavad toetused ning ravikindlustus. Hea meel on ka selle üle, et saame laiendada koolituskaardi võimalusi ka ümberõppele," rõhutab Pevkur.

Tööproovi päevadel täidab töötu tavalisi tööülesandeid ning tutvub ettevõtte töötajate, töötingimuste ja -kultuuriga. Tööandjal on samal ajal võimalik hinnata nii kandideerija oskusi kui isikuomadusi. Töötu võib ühe tööandja juures ühe konkursi raames teha proovi maksimaalselt kolm päeva. Proovipäeva võimaluse kasutamine on vabatahtlik ja selle ajal säilib õigus olla töötuna arvel ning saada töötuskindlustushüvitist või töötutoetust. Tööproovi päevadel käimisega seotud sõidukulude hüvitamiseks makstakse sõidutoetust.

Sama käskkirjaga tegi sotsiaalminister Hanno Pevkur programmile ka teisi täiendusi ja muudatusi. Näiteks laiendatakse järgmisest aastast koolituskaardi kasutamise võimalusi – lisaks täiendõppele on võimalik saada ka ümberõpet. Muudatuse tulemusena kiirenevad ümberõppe saamise võimalused. Lisaks makstakse uuest aastast stipendiumit vabatahtlikul tööl osalemise eest. Puuetega inimestele pakutavate teenuste osas laiendatakse sihtgruppi – 2011. aastal on programmis võimalik osutada mitmeid teenuseid (abistamine tööintervjuul, töökoha või –vahendite kohandamine jne) ka täiskoormuses õppivale töötukassas registreeritud puudega töötule. Palgatoetuse saamise tingimused viiakse aga tagasi endistele alustele, mis tähendab, et palgatoetusega saab tööle võtta ainult pikaajalisi töötuid või töötuid, kes on vabanenud vanglast. Noorte palkamisel kehtib soodsam kord – noor saab palgatoetust juba siis, kui on olnud 6 kuud töötuna registreeritud. Ainsa erisusena palgatoetuse osas jääb võimalus sõlmida tähtajalisi lepinguid.

Käesoleva aasta 30. novembri seisuga on palgatoetusega rakendunud 10 250 inimest, ettevõtluse alustamise toetust saanud 607 inimest, koolitusele suunatud 14 207 ja tööpraktikale suunatud 2944 inimest.

Helena Nõmmik
Sotsiaalministeerium
Pressiesindaja
helena.nommik|ä|sm.ee
6269 321
53 304 974