Rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna juhataja Siiri Tõniste ütles Tarbija24-le antud kommentaaris, et ministeerium on põhimõtteliselt valmis kaaluma teise pensionisamba sissemaksete süsteemi muutmist isikupõhiseks.

«Esiteks peab rõhutama, et vanemahüvitise saamise ajal maksab riik teise samba sissemakseid ühepoolselt. See on erand, sest reeglina teeb riik teise samba sissemakseid sotsiaalmaksuga maksustatavalt tulult ja koos töötaja panusega,» selgitas Tõniste. Kui lapsevanem on lapsehoolduspuhkusel, maksab riik teise pensionisambasse ühe protsendi vanemahüvitisest.

Kindlustuspoliitika osakonna juhataja lisas, et kõrgendatud sissemaksete periood neile, kes esitasid eelmisel aastal sissemaksete jätkamise avalduse, on välja töötatud elusündmuste suhtes neutraalselt.

«Sel perioodil ei võeta arvesse inimese erinevaid elusündmusi, näiteks lapse sündi, töötust või töö leidmist, välismaale elama minemist, palgatõusu või langust, aga ka inimese surma. Süsteem on selles suhtes ehitatud üles lihtsal põhimõttel – teatud aastatel on sissemaksed külmutatud või madalamad ja teatud aastatel kõrgemad. Kusjuures teise sambasse minev summa sõltub vastaval perioodil saadavast töötasust,» ütles Tõniste.

«Põhimõtteliselt on ministeerium valmis kaaluma muudatusi ja ka isikupõhist lähenemist,» möönis ta lõpetuseks.

Eger Ninn