Agne Narusk

Võimalus kaasa rääkida ja juhi toetus teevad töö meeldivaks, arvavad soomlased.

Ettevõtjad ja tähtajatu lepinguga töötajad on töökesksemad, vanematele töötajatele on töö olulisem kui noortele ning naised on tööst innustunumad kui mehed – nii on lood vähemasti üle lahe Soomes.

Soome töötervishoiuamet korraldas hiljuti uuringu „Soovid ja tegelikkus”, et teada saada, mis toimub statistiliste arvude taga tegelikult, ning uurida tööd ja tööelu töötajate, ametnike, tähtajatute ja tähtajaliste töölepingutega töösuhete ning eri keelerühmade seisukohalt, vahendab tööinspektsiooni uudiskiri.

Mida meeldivam töö tundub, seda olulisemaks inimene seda peab. Mida olulisemaks inimene tööd peab, seda vähem ta pensionile kiirustab, kinnitab uurimus. Vananeva rahvastikuga Euroopas polegi seda nii vähe.

Uurimusest selgub, et töö meeldivust suurendavad teiste tegurite hulgas võimalus oma töö tegemist ja koormust mõjutada ning juhi toetus. Töö meeldivust vähendavad ajapuudus ja töökoha ebakindlus. Ootuspäraselt tundus töö meeldivam kõrgematele ametnikele ja ettevõtjatele ning raskem ja väsitavam töötajatele.

Tähtajaline leping segab

Ka tähtajalise lepinguga võib töösuhe olla meeldiv ning töötingimused ja juhtimine hästi korraldatud, kuid ebakindlus ajutisel tööl sissetuleku jätkumise suhtes takistab oma elu planeerimist, näitab uurimus.

Mitmes varasemas uuringus on tuvastatud, et tähtajalised töösuhted lükkavad edasi laste saamist. Projektist „Soovid ja tegelikkus” tuli samuti välja, et tuleviku kavandamine, pere loomine ja laste kasvatamine ning tervise eest hoolitsemine oli tähtajalise lepinguga töötajatel palju keerulisem. Sama kehtib ettevõtjate kohta. Tähtajalise lepinguga töötajatel ja ettevõtjatel on sarnased ettevõtluse riskid, mis raskendavad elu planeerimist, kommenteeris tööinspektsiooni tööinspektor Andres Jõgiste.