Lugeja küsib: Kas tööandja saab mulle teha hoiatuse, kui ta pole enne minu käest seletuskirja võtnud? Töötan koristusfirmas, sain hoiatuse lohaka töö eest, mis tehti otsese juhi kaebuse põhjal, kellega mul tekkis isiklik konflikt.

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi:

Töölepingu ülesütlemise tühisuse tuvastamisel töötajapoolsete rikkumise tõttu on oluline kindlaks teha, kas töötajat on eelnevalt hoiatatud töölepingu võimalikust ülesütlemisest. Hoiatuse näol on tegemist tööandjapoolse tähelepanu juhtimisega puudustele töötaja töös või käitumises ning teadaandmine võimalikest tagajärgedest, kui töötaja ei paranda oma käitumist või töösse suhtumist.

Seega omavad töötajale varasemalt tehtud hoiatused tähtsust siis, kui järgneb tööandja poolt töölepingu ülesütlemine töötajast tuleneval põhjusel.

Töölepingu ülesütlemise seaduslikkuse hindamisel lähtub töövaidlusorgan tehtud hoiatuste sisust ja nende tagajärgedest ning töötaja selgitustest hoiatuste saamisel.

Seega soovitan hoiatuse saamisel esitada tööandjale koheselt oma vastuväited kas suuliselt või kirjalikult, soovitavalt siiski kirjalikult, et hilisema vaidluse tekkimisel neid tõendada.