Lugeja küsib: Sõidan Saaremaalt tihti isikliku autoga töölähetusse mandrile, Harju maakonda, kus meie firmal on käsil alltöövõtt kahel ehitusobjektil.

Sõit mandrile võtab aega 4 – 5 tundi, nädalavahetuseks koju tulles vahel rohkemgi. Kas tööandja peaks mulle maksma mingit tasu ka töölähetuskohale sõiduks kulunud aja eest? Autokompensatsiooni osas oleme tööandjaga kokku leppinud, kuid kes ja kuidas kompenseerib mulle lähetusse mineku(tuleku) aja?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski:

Vastavalt töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 21 lõikele 1 võib tööandja lähetada töötaja tööülesannete täitmiseks väljapoole töölepinguga ettenähtud töö tegemise kohta. Samuti sätestab TLS § 21 lõige 2, et töötajat ei või töölähetusse saata kauemaks kui 30 järjestikuseks kalendripäevaks, kui tööandja ja töötaja ei ole kokku leppinud pikemat tähtaega. Kuigi ajakirjanduses on lugeda olnud mitmeid erinevaid arvamusi töölähetuste temaatikaga seoses, siis peab veelkord mainima, et seadus (TLS) ei sätesta, et lähetuskohta sõidu ja sealt tuleku aega tuleks käsitleda töötaja tööajana. Tööandja saadab küll töötaja lähetusse, kuid sõidu ajal ei täida töötaja oma tööülesandeid. Sõitu lähetuskohta ei saa seega käsitleda vastava töötaja tööajana.

Kuna tegemist ei ole tööajaga, siis ei pea tööandja nimetatud aja eest töötajale ka töötasu maksma. Kehtiv seadus ei näe ette ka mingeid muid, täiendavaid reegleid sellise aja tasustamiseks. Vabariigi Valitsuse 25. juuni 2009. a määrus nr 110 “Töölähetuse kulude hüvitiste maksmise kord ning välislähetuse päevaraha alammäär, maksmise tingimused ja kord”, mis üldjuhul reguleerib töölähetusega kaasnevate kulude hüvitamist, ei sisalda samuti mingeid sätteid töötaja lähetuskohta sõitmise tasustamise osas.

Töölepingu seadus jätab lähetusse sõitmise tasustamise poolte kokkuleppe lahendada. Juhul kui töötaja töö eeldab pidevat lähetustes käimist, siis tuleks töölepingu pooltel juba lepingu sõlmimisel või vähemalt enne töötaja esimesse töölähetusse minekut kokku leppida lähetuses viibimise tingimused, sealhulgas töölähetuse kohta sõitmise aja eest tasustamine ja vastava aja arvestus. Selline omavaheline kokkulepe peaks mõistlikult arvestama nii töötaja lähetuskohta sõiduks kuluvat (keskmist) aega, sõitude sagedust, reisimisest tingitud ebamugavusi ning muid asjaolusid.

Töölähetustes käijatele tuleb kindlasti kasuks teadmine, et vastavalt töölepingu seaduse § 40 lõikele 2 on töötajal õigus nõuda töölähetusega kaasnevate kulude hüvitamist. TLS § 40 lõike 4 järgi on töötajal õigus nõuda töölähetusega kaasnevate võimalike tekkivate kulude hüvitamist mõistliku aja jooksul enne töölähetuse algust ning tal on õigus keelduda lähetusest, kui tööandja ei ole mõistliku aja jooksul ettemaksu teinud.