Helve Toomla, jurist

•• Naine oli veidi rohkem kui poolteist aastat tagasi lapsepuhkusel. Sel aastal läks laps lasteaeda ja tema tööle tagasi. Laps jäi haigeks ja ema oli temaga kodus kaks nädalat. Hiljem selgus, et hooldushüvitis polnud sugugi 80% töötasust, nagu see haige lapsega töölt koju jäädes praegu peaks olema – see oli palju-palju väiksem. Miks?

Ravikindlustuse seaduse järgi ei võeta töövõimetus- ja hooldushüvitise arvutamisel arvesse mitte eelmisel aastal teenitud tulu, vaid ainult sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu (ja sedagi juhul, kui maksu tasujaks ei olnud riik või kohalik omavalitsus). Kuna ema oli eelmisel aastal lapsega kodus ega töötanud, puudus tal sotsiaalmaksuga maksustatud tulu. Vanemahüvitist sotsiaalmaksuga ei maksustata. Tasud, millelt arvestatakse sotsiaalmaksu ja millelt mitte, on loetletud sotsiaalmaksuseaduses. Kui küsija naisel on arvuti kasutamise võimalus, saab ta nii oma töövõimetushüvitise kui ka sotsiaalmaksu andmeid vaadata aadressilt www.eesti.ee. Selgitusi töövõimetushüvitise kohta saab täpsemalt küsida ka infotelefonilt 16363.

•• Kas õppepuhkuse 20 päeva antakse põhipuhkuse arvelt või saab ühes kalendriaastas 28 kalendripäeva põhipuhkust ja lisaks 30 kalendripäeva õppepuhkust? Kas õppepuhkust saab võtta viie päeva kaupa?

Õppepuhkus ja põhipuhkus on erinevad puhkuseliigid, üht ei võeta teise arvelt. Ühes kalendriaastas on töötajal õigus saada vähemalt 28 kalendripäeva põhipuhkust ja koolitusasutuse teatise alusel taseme- või töö-alaseks koolituseks 30 kalendri-päeva õppepuhkust.

Õppepuhkust võib võtta ka viie päeva kaupa, kuid mitte nii, et laupäev-pühapäev jäävad vahele ja siis jälle viis päeva jne, vaid vastavalt sellele, kuidas õpe ja eksamid-arvestused toimuvad, näiteks viis päeva jaanuari alguses, viis päeva märtsis jne. Kui üks sessioon kestab näiteks kümme päeva, siis tuleb ka õppepuhkus selleks ajaks järjest võtta, puhke-päevi ei saa välja jätta.