Lugeja küsib: Kas tööandja võib praagi korral alandada töötaja töötasu millal soovib või on selleks sätestatud mingi tähtaeg?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Urve Stroom:

Kui töötaja on rikkunud oma töökohustusi ja teinud praaki, on tööandjal võimalik töötaja töötasu erandkorras vähendada. Seda juhul kui on täidetud töölepingu seaduse § 73 lõikes 1 sätestatud eeldused: töötaja rikkus tööandja selget ja õigeaegset juhist töö tulemuse kohta. Seega peab tööandja poolt antud juhis olema eelkõige mõistlik, töötajale sisult arusaadav, loodetud tulemuse eesmärki silmas pidav, tulemuse saavutamise tõenäosust arvestav ning töötaja võimeid mitte üle hindav. Juhise andmisel tuleb arvestada tööülesande täitmise sõltuvust teistest töötajatest ja sellel ei tohi olla liialt lühike täitmise periood.

Enne töötasu alandamist tuleb tööandjal esitada töötajale sellekohane kirjalik avaldus. See peab olema sõnastatud piisavalt selgelt ning töötajale arusaadavalt. Avalduses võiks sisalduda näiteks töötasu alandamise põhjus, ulatus, kestus jms. Töötasu alandamine ei eelda töötaja nõustumist, kuid töötajal on võimalik töötasu alandamine töövaidlusorganis vaidlustada.

Tööandja peab kasutama oma õigust alandada töötasu viivitamatult pärast seda, kui ta on mittenõuetekohase töö vastu võtnud. Seetõttu tuleb iga konkreetse juhtumi puhul, tulenevalt töösuhte iseloomust, eraldi hinnata mida see tähendab. Üldjuhul alandatakse töötasu järgmisel palgapäeval. Kui tööandja ei alanda töötaja töötasu viivitamatult pärast seda, kui ta on töötaja mittenõuetekohase töö vastu võtnud, on hilisem töötasu alandamine tühine.

Töölepingu seadus ei sätesta, kui pikaks ajaks ning kui suures ulatuses on tööandjal võimalik töötasu alandada. Igal juhul peab töötasu alandamine olema vastavuses töötaja poolt tekitatud kahju tegeliku suurusega ega tohi seda ületada. Seejuures peab tööandja kindlasti lähtuma hea usu ja mõistlikkuse põhimõttest ning arvestama lisaks töötaja sissetuleku suurusele ka muid töötaja isikuga seotud asjaolusid. Töötasu alandamisel tuleb arvestada samuti täitemenetluse seadustiku § 132 sätestatut.