Millised on töötaja õigused töölepingu lõpetamisel või jätkamisel, kui ettevõte läheb uue omaniku valdusesse?


Lugeja küsib: Tööandja teavitas, et kavatseb ettevõtte maha müüa ja me saame endale uue tööandja. Tundes uut juhatuse liiget olen juba praegu veendunud, et meie koostööst midagi välja ei tule. Kas saan ise otsustada, kas soovin töölepingu üleminekut või töösuhte lõpetamist senise tööandja poolt?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Urve Stroom:

Töölepingu seadus (edaspidi TLS) ei sea töölepingute üleminekut sõltuvusse töötaja nõusolekust või soovist. TLS § 112 lg.3 sätestab tööandjale (nii senisele kui uuele) keelu lõpetada tööleping ettevõtte ülemineku tõttu. Direktiivi 2001/23/EÜ artikli 4 lg.1 kohaselt on lubatud selline lepingu lõpetamine majanduslikel, tehnilistel ja organisatsioonilistel põhjustel kui see toob kaasa muudatused tööjõus.

Töötajate olukorda mõjutavate muudatuste osas tuleb nii uuel kui endisel tööandjal kohtuda ja konsulteerida usaldusisiku või tema puudumisel töötajatega, et kavandatavates meetmetes kokkuleppele jõuda (TLS § 113 lg.2). Ka töötaja ei saa töölepingut erakorraliselt üles öelda vaid ettevõte ülemineku tõttu, sest selline töölepingu lõpetamise alus TLS-s puudub. Kui töötajale mingil põhjusel ei sobi töölepingu üleminek on võimalik kasutada TLS § 85 lõikes 1 sätestatud võimalust tööleping korraliselt üles öelda mis ei too kaasa töölepingu lõpetamise hüvitist.