Lugeja küsib: Soovin kasutada lapsepuhkust 6 päeva, tööandja väitel saan seda teha ainult tööpäevadel, mitte 6 päeva järjest. Kas tööandjal on õigus?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Liis Kiiver:

Töölepingu seaduse § 54 lõike 2 kohaselt antakse isapuhkust, lapsepuhkust ja tasustamata lapsepuhkus töötaja tööpäevades. Töötaja tööpäevaks on iga päev, millal töötaja tööülesandeid täidab, sõltumata selle pikkusest. Lihtsustatuna on perepuhkuste andmise kontekstis tööpäevaks kalendripäev, millal töötaja tööülesandeid täidab. Kuna töötajad võivad töötada väga erineva ajaraami alusel, võib ühe töötaja tööpäev olla 8-tunnine, teisel aga 2- või 24-tunnine.

Lapsepuhkust antakse töötaja tööpäevadel, seega oleneb kõik sellest, kuidas töötaja tööpäevad jooksevad. Eeldatavasti töötab küsija E-R 5-päevase töönädalaga.


imelik vastas teemale: #48435 12 aastat 8 kuud tagasi
Kirjutad avalduse 14p ette ja viitad TLS§135-le.
taavi vastas teemale: #48432 12 aastat 8 kuud tagasi
Huvitav, kuidas ma selle tööl selgeks teen?
Tööl isegi ei teatud, mis asi see "lapsepuhkus" on ja kui kaua see kestab?
Printisin riigiteatajast tööseaduse välja ja viisin lugeda ja õpetasin nagu lapsi, et seadus on selline ja selline. Mul on õigus 6 päevale, kui mul elukaaslane ise ei soovi neid päevi jne...
imelik vastas teemale: #48431 12 aastat 8 kuud tagasi
No kui saite 2011 aastal ainult 4p lapsepuhkust ja tasu ka vaid 4p eest ja teine vanem pole ka neid 2p kasutanud siis jah on 2p veel õhus mis tuleks siis ära kasutada selle aasta jooksul.
taavi vastas teemale: #48429 12 aastat 8 kuud tagasi
Asohh! Mina võtsin enda 6 päeva välja niiviisi, et kolmapäevast järgmise nädala esmaspäevani.
Palgalipikul oli kirjas, ühel nädalal 3 päeva ja teisel nädalal, et 1 päev. Seega 2 päeva oleks reaalselt veel võimalik küsida?