Täna arutati töötukassa nõukogus töötuskindlustusmakse määra ja töötukassa 2012. aasta eelarvet. Töötukassa nõukogu tegi Vabariigi Valitsusele ettepaneku langetada töötuskindlustusmakse määr 3%-ni praeguse maksimaalse seaduses lubatud 4,2% asemel. Nõukogu ettepaneku kohaselt oleks töötajatel järgmisel aastal maksemääraks 2% ja tööandjatel 1%. Ettepaneku poolt oli 4 nõukogu liiget ja 2 oli vastu.

Prognooside kohaselt kulub 2012. aastal töötuskindlustusest makstavatele hüvitistele 63,5 miljonit eurot ja tööturuteenustele 37,6 miljonit krooni (sealhulgas 4 miljonit eurot riigieelarvest).

Nõukogu arutas järgmise aasta eelarve projekti. Nõukogu toetas tööturuteenuste rahastamist samal tasemel, mis käesoleval aastal. Kuigi registreeritud töötute arv on vähenenud, on jätkuvalt kasvanud pikaajaliste töötute osakaal, kes vajavad töölesaamiseks töötukassalt rohkem teenuseid. Töötukassa nõukogu esimehe Harri Taliga sõnul on töötukassa järgmise aasta peamiseks eesmärgiks pikka aega tööta olnud inimeste tööleaitamine, töötuse ennetamine ja töötuse kestuse lühendamine.

Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel lisas, et järgmisel aastal on kavas senisest suuremas mahus jätkata koostööd kohalike omavalitsustega pikalt tööelust eemal olnud ja sotsiaalsete probleemidega inimeste tööleaitamiseks. Uue asjana saame senisest rohkem pakkuda töölesaamist toetavaid teenuseid koondamisteate saanud inimestele, et aidata neil võimalikult kiiresti uus töö leida, ütles ta. Samuti on tehtud ettepanek pakkuda järgmisel aastal vajalikku täiend- või ümberõpet töötajatele, kes kehvenenud tervise tõttu ei saa oma töökohal jätkata, kuid kelle tööandja on valmis pakkuma koolituse järel teist tööd, lausus ta.

Töötukassa nõukogu asus, Vabariigi Valitsuse plaani osas konsolideerida töötukassa reservid, seisukohale, et selleks on vajalik töötukassa nõukogu otsus ja puudub vajadus muuta töötuskindlustuse seadust.