Meeli Miidla-Vanatalu, tööinspektsiooni peajurist

Täiendavate tööülesannete tegemine eeldab alati selget kokkulepet tööandja ja teist töötajat asendava töötaja vahel.
Pooled peavad kokku leppima, milliseid tööülesandeid mis ajal täidetakse. Töölepingu tingimuste ajutisest muutmisest tuleb töötajat teavitada kirjalikult ehk pärast poolte vahel toimunud läbirääkimisi asendamise teemal ning konkreetse kokkuleppe sõlmimist tuleb see kokkulepe fikseerida ka kirjalikus vormis.

Teise töötaja asendamine saab toimuda mitmel erineval viisil:
1) asendaja vabastatakse ajutiselt oma põhiülesannetest ja ta täidab ainult asendatava tööülesandeid oma tavapärase tööaja piires;
2) asendaja vabastatakse osaliselt oma senistest põhiülesannetest ja talle lisatakse asendatava tööülesanded tavapärase tööaja piires;
3) asendaja täidab täiendavaid tööülesandeid väljaspool oma tavapärast tööaega ehk teeb kokkuleppel tööandjaga ületunnitööd.

Kokkulepe täiendava töötasu maksmise kohta oleneb sellest, kuidas asendamine korraldatakse ja millist eelnimetatud viisidest kasutatakse. Kuid oluline on ka asendatava vastutuse määr ja töötasu suurus võrreldes asendaja vastutuse ning töötasuga.

Kui pooled lepivad kokku, et asendaja teeb ainult asendatava tööd ja on oma ülesannetest selleks ajaks vabastatud, siis on mõistlik eeldada, et asendamise ajal saab ta asendatava töötasuga võrdset tasu.

Teise võimaluse kasutamisel, kui sõlmitakse kokkulepe, et asendaja teeb osaliselt oma tööd ja ülejäänud osas asendatava tööd, siis peab ta saama ka töötasu vastavalt tehtud osadele. Hea tava kohaselt ei tohiks asendaja tavapärane töötasu seeläbi langeda.

Kui aga kasutusele võetakse kolmas variant ja töötajal tekivad ületunnid, siis tuleb nende hüvitamisel lähtuda töölepingu seaduse paragrahvist 44 ja võimaldada töötajale ületundidega võrdses ulatuses tasulist vaba aega või hüvitada ületunnitöö rahas vähemalt töötaja 1,5-kordse töötasuna iga ületunni eest.

Töölepingu seadus sätestab, et kui töötasu suuruses ei ole kokku lepitud või kui kokkulepet ei suudeta tõendada, on töötasu suuruseks sarnase töö eest sarnastel asjaoludel tavaliselt makstav töötasu.
Antud juhul on asendajal soovitav pöörduda tööandja poole selgituse saamiseks kirjalikus vormis. Kui tööandja kirjale ei vasta või pooled ei jõua asendamise eest makstava tasu suuruses kokkuleppele, on töötajal võimalus pöörduda saamata jäänud töötasu nõudes töövaidlusorganisse – töövaidluskomisjoni või kohtusse.
Töötasu nõude esitamise tähtaeg on kolm aastat.