Lugeja küsib: Meie peres kasvab 2 last: 10-aastane tütar ja mais sündinud poeg. Juunis kasutasin 10 tööpäeva isapuhkust ja juulis-augustis põhipuhkust ja 6 tööpäeva lapsepuhkust. Nüüd sooviksin kasutada veel võimalust ka tasustamata lapsepuhkuse saamiseks, kuid tööandja ei taha sellega nõustuda.
Väidab, et olen suurema osa ajast niigi töölt ära ning tasustamata puhkust saab vaid poolte kokkuleppel. Kas mul on õigus saada tasustamata lapsepuhkust igal juhul või ainult siis kui tööandja sellega nõus on?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Urve Stroom:

Töölepingu seaduse (edaspidi TLS) § 60 kohaselt on isal õigus 10 tööpäevasele isapuhkusele 2 kuu jooksul enne või pärast lapse sündi. Kuna puhkuse kasutamise aeg ja kestus on piiritletud, siis peab see jääma seadusega fikseeritud perioodi sisse ja üks isik ei saa kasutada puhkust rohkem kui 10 tööpäeva kokku.

Sõltuvalt laste vanusest ja arvust ( 2 last, neist üks alla 3 aastane) sai küsija kasutada ka TLS § 63 lg 1 p 2 kohaselt 6 tööpäeva lapsepuhkust. TLS ei sätesta töötajale õigust lapsepuhkusele jäämiseks talle sobival ajal, seetõttu peavad tööandja ja töötaja lapsepuhkuse kasutamise aja osas kokkuleppele jõudma.

Tasustamata lapsepuhkuse pikkus, väljavõtmise kord ja selleks õigustatud isikud on sätestatud TLS § 64. Tasustamata lapsepuhkuse nõue aegub selle sissenõutavaks muutumise kalendriaasta lõppedes. Kuna ka selle puhkuseliigi kasutamiseks peavad pooled jõudma kokkuleppele ja töötajal õigus kasutada seda 2011.a jooksul, tuleb leida pooli rahuldav aeg mis on jäänud kalendriaasta lõpuni.

Soovitav oleks sätestada nii lapsepuhkuse kui tasustamata lapsepuhkuse kasutamise kord töökorralduse reeglites, et oleks täpselt ja üheselt määratletud millest ja kuidas juhinduda. Tasustamata lapsepuhkuse andmisest ei saa keelduda põhjendusel, et töötaja viibib seoses puhkustega (vähemalt 28 kalendripäeva põhipuhkust + 10 tööpäeva isapuhkust + 6 tööpäeva lapsepuhkust + 10 tööpäeva tasustamata lapsepuhkust) palju töölt eemal. Pooled peavad leidma mõistliku lahenduse töö- ja pereelu ühildamiseks.