Toimetaja: Aive Sarjas

Ettevõte reorganiseeritakse ja seetõttu soovitakse töölepingud kõigi töötajatega lõpetada. Lugeja tunneb huvi, kas haiguslehel oleva töötajaga saab töölepingu lõpetada?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi:

"Töölepingu lõpetamiseks peab tööandja edastama töötajale töölepingu ülesütlemisavalduse, kus peab olema kirjas töölepingu lõpetamise põhjendus ja töölepingu lõppemise kuupäev. Kehtiva seaduse kohaselt lõpeb leping sellel kuupäeval, mis on avalduses kirjas, olenemata sellest, kas töötaja on parasjagu töövõimetuslehel.

Kuid ettevõtte reorganiseerimise või omaniku vahetuse tõttu ei saa töötajatega töölepinguid lõpetada, kui ettevõte jätkab sama või sarnast tegevust. Sel juhul lähevad töötajate töölepingud muutumatul kujul üle ettevõtte omandajale, sõltumata poolte nõusolekust (TLS § 112).

Töölepingu seaduse § 113 sätestab ettevõtte üleandja ja omandaja kohustuse informeerida kirjalikku taasesitamist võimaldavas vormis töötajate usaldusisikut või nende puudumisel töötajaid aegsasti, kuid hiljemalt üks kuu enne ettevõtte üleminekut, sellega seonduvatest asjaoludest."