Tööandja kohus on korraldada töö nii, et töötajad oleks kaitstud ilmaolude eest, mis võivad neid ohustada või nende tervist kahjustada.

Tööruumid peavad olema väliskeskkonnast piisavalt termoisoleeritud, arvestades ruumis tehtava töö laadi ja töötaja füüsilist koormust. Soovituslik on tagada sisetöökohtadel kerge füüsilise töö puhul õhutemperatuur 19–24 kraadi. Keskmise ja raske füüsilise töö korral on soovituslik tagada 15–19 kraadi.

Siseruumides töötamiseks sobiva temperatuuri tagamisel tuleb elektriliste küttekehade kasutamisel vältida elektrisüsteemi ülekoormust, tulekoldeid kütta mõõdukalt. Halva ilma põhjustatud ebamugavused korduvad igal aastal ning tegemist pole seetõttu olukorraga, mis tuleb vaid korraks üle elada.

Tööandjal tasub mõelda elektri- või küttesüsteemi korrastamisele, et võimalikult efektiivselt leevendada ilmast tulenevaid ebamugavusi.

Eestis puuduvad piirväärtused madala õhutemperatuuriga tingimustes töötamiseks. Soovituslik on arvestada Eesti Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudi koostatud tuule-külma indeksit, mis näitab katmata nahale mõjuva külmakraadi tegelikku toimet. Tööandja peab tagama, et töötaja oleks juhendatud ning teadlik madala õhutemperatuuriga tingimustes töötamisel tekkida võivatest terviseriskidest ja nende vältimise abinõudest.Välistingimustes töötamisel peavad töötajad olema varustatud soojade tööriietega, sobivate jalatsite, näo- ja silmakaitsetega.

Töötamisel külmas peab tööandja tagama tööaja hulka arvestatavad vaheajad. Vaheaja kestuse ning sageduse valikul arvestada töötajate ettepanekutega.

Puhkepausideks peab tööandja töötajad kindlustama sooja ruumi või soojakutega, kus oleks võimalusel saadaval kuum jook. Soojakus peab olema võimalik kuivatada riideid või vahetada need kuivade vastu.

Väljas töötamine tuleb korraldada nii, et õnnetusjuhtumi korral saaks töötajat võimalikult kiiresti abistada.

Vältida tuleb töötamist üksinda. Töökohal peavad olema esmaabivahendid ja soe jook. Samuti peab olema tagatud, et kannatanut saab vajadusel haiglani transportida või arstiabi saabumiseni soojas hoida.

Indrek Avi
Tööinspektortööinspektsiooni tööohutuse peaspetsialist