Helve Toomla, jurist

Õpin bakalaureuseõppes ja töötan nädalavahetuseti ööklubis. Soovin võtta õppepuhkust. Kui pikalt pean tööandjale sellest ette teatama? Kas tohin võtta õppepuhkust neljapäevast pühapäevani, nii kolm nädalat. Või pean võtma õppepuhkust esmaspäevast pühapäevani? Kas õppepuhkust tohib võtta vaid sessi ajaks või saab seda ka semestri keskel õppimiseks?

Töölepingu seaduse (TLS) § 67 kohaselt on töötajal õigus saada õppepuhkust täiskasvanute koolituse seaduses (TäKS) ettenähtud tingimustel ja korras. See sõnastus on täiesti ühemõtteliselt selge ega anna mingit võimalust rakendada õppepuhkustele TLS-i 4. jaos sätestatud puhkuste andmise korda, ka mitte 14-kalendripäevast kohustuslikku puhkusest etteteatamise aega. Liiati ei ole seadusandja soovinud kumbagi seadust rohkem kui 2,5 aasta jooksul täpsustada, ehkki TLS-i on pärast selle jõustumist 1. juulil 2009 muudetud kolm ja
TäKS-i sama aja jooksul kaks korda.

TäKS-i § 8 sätestab ainult õppepuhkuse kalendripäevade arvu, koolitusasutuse teatise esitamise nõude ja töötasu maksmise päevad. Õppepuhkusest etteteatamise aega see seadus kindlaks ei määra, kuid kindlasti ei tohiks tööandjat panna olukorda, kus ta sellest alles üleöö teada saab. Mõistlik oleks tööandjaga etteteatamise ajas kokku leppida.

Eelnimetatud TäKS-i sätte mõttest lähtuvalt peaks õppepuhkuse aja määrama õppeasutus, arvestades seejuures ka õppuri soove, ja näitama selle oma teatises. Sessiooni ajaga õppepuhkus enam seotud ei ole.
Õppepuhkust võib kasutada neljapäevast pühapäevani, kuid kalendriaasta jooksul kokku mitte üle 30 kalendripäeva. Tööandjal ei ole õigust nõuda, et üks õppepuhkuse osa kestaks seitse kalendripäeva nagu põhipuhkuse puhul.

Soovitan lisaks lugeda sotsiaalministeeriumi töölepingu seaduse käsiraamatu § 67 selgitust (www.ti.ee).

Saada oma tööalane küsimus: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.