Töötasin MTÜ-s 1/2 kohaga raamatupidajana kuutasuga 241 € kuus ja samaaegselt teises firmas 1/2 kohaga. Esimesest kohast tasuti sots.maks 278 € pealt ja teises firmas sellise summa pealt nagu teenisin. Teadmatusest ei toonud tõendit esimesele firmale selle kohta ,et minu eest maksti ka sots.maksu teises firmas. Mind koondati 01.03.2012.aastal. Esimese firma juht avastas nüüd, et ma olin töötanud ka teises firmas ja ta sai minu palgaandmed teisest firmast uue kogenematu töötaja käest, ilma minult luba küsimata. Nüüd aprillis nõuab esimese firma juht, et ma tuleksin kontorisse ja tooksin teisest firmast palgatõendid ja parandaksin deklaratsioonid ära alates 2010. aastast, muidu annab mind kohtusse ja nõuab minult enammakstud sots.maksu ja kohtukulud välja.

Kas esimese firma juhil on õigus nõuda, et ma tooksin tagantjärele tõendid ja läheksin kontorisse deklaratsioone parandama? Ma ju ei tööta enam selles firmas peaaegu kuu aega ja mul puudub ka õigus deklaratsioone esitada ja parandada ja pealegi töötab firmas juba uus raamatupidaja. Mida teha?

Juhul, kui ma ei lähe deklaratsioone parandama, kas tal on õigus mind kohtusse kaevata ja minult enammakstud sots.maksu summa välja nõuda koos kohtukuludega, nagu ta väidab. Arvutasin, et see oleks ligikaudu 183 €.

Vastas Õigusbüroo VK & Partnerid jurist Kuldar Kirt

Vastavalt individuaalse töövaidluse lahendamise seaduse § 6 lg 1 sätestatule on töösuhetest tulenevate õiguste tunnustamiseks ja rikutud õiguste kaitseks nõude esitamise tähtaeg töövaidluskomisjoni või kohtusse pöördumiseks neli kuud. Nimetatud tähtaega ei kohaldata tööasu nõude (tähtaeg kolm aastat) ja töölepingu ülesütlemise vaidlustamise (tähtaeg 30 kalendripäeva ülesütlemisavalduse saamisest) nõude puhul välja arvatud tööasu nõude.

Arvestades eeltoodut, küsija poolt avaldatut ning kehtivas õiguses sätestatut ei ole tööandja nõue mistahes töökohustuste täitmiseks põhjendatud. Siiski on tööandjal juhul, kui ta leiab, et tema õigusi on rikutud, võimalik pöörduda oma õiguste kaitseks seaduses sätestatud korras töövaidluskomisjoni või kohtusse.

Sotsiaalmaksu arvestamisel tuleks juhinduda sotsiaalmaksuseaduse § 2 lg 2¹ ja 2² sätestatust, mille kohaselt mitme tööandjaga töö- või teenistussuhtes oleva isiku eest maksab sotsiaalmaksu vähemalt käesoleva seaduse §-s 21 nimetatud kuumääralt tööandja, kes tulumaksu kinnipidamisel arvestab maksuvaba tulu tulumaksuseaduse § 42 lõigete 1 ja 2 kohaselt. Kui maksuvaba tulu arvestaval tööandjal on tõend samal maksustamisperioodil isikule teise tööandja makstud tasu kohta, võib ta nimetatud isiku eest sotsiaalmaksu maksta kuumäära ja teise tööandja makstud tasu vahelt, kuid vähemalt summalt, mille ta isikule kuu eest on maksnud. Isik on kohustatud maksuvaba tulu arvestavale tööandjale esitama uue tõendi tasu saamisele järgneva kuu viiendaks kuupäevaks, kui teise tööandja makstud tasu suurus erineb viimati esitatud tõendil märgitust.

Juuli Laanemets