Vilve Torn

Tavagümnaasiumi lõpetaja saab töötukassast abiraha, õhtukooli lõpetaja jäetakse aga ukse taha.

Kui 20-aastane Triinu läks end pärast täiskasvanute gümnaasiumi lõpetamist töötuna arvele võtma, tabas teda ebameeldiv üllatus – ta saab küll töötukassa kaudu tervisekindlustuse, aga töötutoetusele tal õigust pole. Kui neiu põhjust küsis, selgus, et täiskasvanute gümnaasiumis ehk õhtukoolis õppinutele polegi töötu abiraha ette nähtud. Küll oleks tal 65,41 euro suurusele summale õigus siis, kui ta hoiaks käes nn tavakooli lõputunnistust.

Eks Triinugi õppinuks heal meelel tavagümnaasiumis, kuid paraku ei hinnanud kodukool, kus ta 9. klassi lõpetas ja õppimist jätkata soovis, tüdruku õpitulemusi piisavalt heaks ja ta jäi ukse taha.

Kuna tal teisi valikuvõimalusi gümnaasiumis jätkamiseks polnud, oli ta valiku ees – kas minna kutsekooli, täiskasvanute gümnaasiumi või võtta vaba aasta. Triinu ei raatsinud aastat tühja lasta, viis paberid Tallinna vanalinna täiskasvanute gümnaasiumi (TVTG) ja lõpetas selle ühe jutiga. Kõrgkooli astumiseks viis neiu paberid taas ühte kooli ja ühele erialale, ja ei läbinud taas tihedat konkursisõela. Nii oligi Triinu ühtäkki tegevuseta ja tööta. Ta oleks vabal aastal ju meelsasti töölegi läinud, aga erialata ja keskharidusega noori ei oota ju keegi.

Kogu artiklit saab lugeda Eesti Päevalehe paberlehest või digitaalsest ajalehest vastavalt ostetud lugemisõigusele.