Ann-Marii Nergi

Haigekassa tahab kaotada ravikindlustuse kehtima hakkamise kolmekuulise ooteaja.

Kui füüsilisest isikust ettevõtja maksab riigile sotsiaalmaksu, on sellest vähe, et riiklik ravikindlustus kehtima hakkaks. Selleks peab ta haigekassale esitama eraldi avalduse. Ja enne kui kindlustuskaitse jõustub, tuleb veel kolm kuud oodata. Samasugune olukord on ettevõtte juhatuse või nõukogu liikmetel, kes enda eest avaldust ei esita, kuid sotsiaalmaksu maksavad – ravikindlustust juhtorgani töötajal seetõttu ei ole.

Nii juhtus näiteks kaks ja pool aastat väikeettevõtjana töötanud Andreas Kajuga, kes on selle aja jooksul maksnud riigile 15 000 euro eest sotsiaalmaksu, aga – küll omaenda teadmatusest, nagu ta ise tunnistab – ei teinud ettevõtjana tegevust alustades haigekassale eraldi avaldust, et temagi kindlustatud saaks. „Nüüd siis töötervishoiukontrollis märkas arst nii muuseas minu haigekassa kaardi pealt, et mul ei ole ravikindlustust. Ja tõepoolest, pärast logisin end ettevõtja portaalis sisse ja leidsingi, et seal olid kõik töötajad peale minu enda kirjas,” ütles Kaju. „Avalduse tegemine oli iseenesest lihtne, aga suur oli mu üllatus, kui süsteem teatas, et kindlustus hakkab kehtima alles juuli lõpus.”

Haigekassast selguski, et kuigi tal on võrdselt kõigi teistega, kelle eest sotsiaalmaksu makstakse, õigus ravikindlustusele, on seaduses spetsiifiline säte, mis käsitleb juhtimis- või kontrollorgani liikmete kindlustuskaitse kehtima hakkamist kolm kuud pärast taotluse esitamist. „Minu jaoks on see absurdne ja terve mõistuse vastane. Kuidas on võimalik, et näiteks maksuamet täidab minu eest deklaratsiooni, sest riigil on olemas minu isikustatud maksuandmed, aga sotsiaalmaksu maksetega ravikindlustust ära siduda ei saa?” imestas Kaju.

Kuna maikuus ootavad Kaju ees välisreisid, tuleb tal sõlmida kolmeks kuuks ravikindlustus n-ö erateenusena, mille eest Ergo kindlustuse hinnakirja järgi – kes kindlustusseltsidest ainukesena sellist liiki pakub – tuleb kvartalis välja käia üle 300 euro.

Kogu artiklit saab lugeda Eesti Päevalehe paberlehest või digitaalsest ajalehest vastavalt ostetud lugemisõigusele.