Lugeja küsib: Ikka veel on palju segadust saabuvate pühade eelsete tööpäevade lühendamisega, eriti osalise tööajaga töötavatel inimestel. Minu tööandja on seisukohal, et kuna töötan niigi vaid mõned tunnid päevas, siis pole vajadust ka minu tööpäeva lühendada. Kas see on ikka nii?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Urve Stroom:

Töölepingu seaduse § 53, mis näeb ette tööaja lühendamise enne riigipüha, kehtib nii täis- kui osalise tööajaga töötajatele. Seaduse eesmärk on tagada töötajatele lühem tööaeg just pühade eelneval päeval. Olukorras, kus töötaja tööpäev kestabki näiteks 2 tundi, kuulub tema tööaeg lühendamisele 2 tunni võrra ehk siis tegelikult ta pühade eelsel tööpäeval ei töötagi.

Juhul, kui töö toimub summeeritult ja tööajakava alusel, tuleb töötaja tööaega lühendada vaid juhul, kui töötaja pühale eelneval päeval tõesti töötama peaks. Kui riigipüha eelsele päevale langeb näiteks 2 töövahetust üks algab kell 8.00 ja teine 20.00, siis lühendamisele kuulub vaid see töövahetus, mis lõppeb riigipüha eelsel tööpäeval. Töövahetust mis algab riigipüha eelsel päeval ja lõppeb riigipühal lühendama ei pea, samas pole keelatud töötajale soodsama kokkuleppe sõlmimine.

Kui tööpäeva lühendamine ei ole võimalik, tuleb pooltel saavutada kokkulepe ületunnitöö tegemises ja sellist töötamist tuleb hüvitada nagu ületunnitööd.