1. augustist alates saab füüsilisest isikust ettevõtja (FIE) abikaasa õiguse riiklikule ravikindlustusele, kui abikaasa maksab tema eest sotsiaalmaksu.

Varem oli talus töötamisel nii: FIEst talumehel oli abikaasale ravikindlustuse saamiseks kaks võimalust – kas mõlemad on samas talus tegutsevad FIEd või sõlmib FIE abikaasaga töölepingu.

Nüüd saab FIE oma ettevõtluses kaasa lööva abikaasa nimele maksta sotsiaalmaksu, ilma et peaks temaga töö- või tööettevõtulepingut sõlmima.

Abikaasa tuleb maksuametis FIE ettevõtluses osalejana registreerida. Nagu meil ikka, abikaasa tähendab praegu ainult ametlikult registreeritud abielu.

Abikaasa ettevõtluses kaasalööjana registreerimiseks on spetsiaalne vorm, mida saab täita internetis või esitada maksuametile väljatrükitud ja täidetud paberina. Seda võib saata ka e-postiga. Vormi saab lasta välja trükkida ka maksuameti teeninduspunktides. Registreerimise kohta annab maksuamet tõendi ja teatab registreerimisest ka haigekassale.

Registreerimisel ei pea seletama, kuidas abikaasa FIE ettevõtluses kaasa lööb. Seadus jätab selle ettevõtja ja tema abikaasa otsustada.

Kogu artiklit saab lugeda Maalehe paberlehest või digitaalsest ajalehest vastavalt ostetud lugemisõigusele.