Proovipäeva tasustamine sõltub sellest, kas töötaja täidab samal ajal ka tööülesandeid, märgib Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Egon Raim. Kui töötaja proovipäeval tutvub tulevase tööga – jälgib tööprotsessi toimumist ilma, et teeks ise konkreetset tööd – pole Raimi sõnul tegu tööga, mille tegemist eeldatakse üksnes tasu eest.

"Kui töötaja lubatakse proovipäeval tegema tööd, st täitma konkreetseid tööülesandeid – näiteks teenindama kliente kaupluse kassas või panema müügisaalis riiulitesse kaupa – eeldame, et tegemist on tööga, mida tehakse üksnes tasu eest. Sellise näite puhul on tegemist tasulise proovipäevaga," kinnitab Raim.

Töölepingu seadus ei tunne proovipäeva mõistet kui niisugust. Töölepingu seadus sätestab, et kui isik teeb teisele isikule tööd, mille tegemist võib oodata üksnes tasu eest, eeldatakse, et tegemist on töölepinguga ja selle eest tuleb maksta tasu.

Kui töötaja ja tööandja vahel tekib lahkarvamus, kas tegemist on tasulise või tasuta proovipäevaga, on töötajal võimalus pöörduda töövaidlusorganisse töösuhte tuvastamise nõudega ja sellest lähtuvalt töötasu nõuda.

Allikas: Tööinspektsiooi 31.10.2012 teade