Urmas Kaldmaa

"See oli nagu välk selgest taevast! Ma ei osanud midagi niisugust isegi mitte unes näha," õhkab Maire (nimi muudetud) talle ühel päeval koju tulnud kirja kohta. Nüüd sai ta teada, et pensionile lisa teenimine võib tuua endaga kaasa kopsaka võlanõude.

"Nädala või nii olime päris näljas," meenutab Maire (75), mis võlg maksuameti ees endaga kaasa tõi. "Kas nüüd päris näljas, aga... Mis siis inimesel vaja on, natukene vett ja midagi kõhtu ka," täpsustab tema poeg, kes tollal oli töötu.

Maire võlg maksuameti ees oli tema pensioni suurust arvestades tohutu – koos intressiga 850 eurot.

"See on peaaegu minu kolme kuu pension. Mul arestiti pangaarved ja puha," ütleb Maire. Võlg maksuameti ees tõi omakorda kaasa selle, et kätte jäänud pensionirahast piisas vaid hinge sees hoidmiseks, mitte rohkemaks. Puudus hakkas igapäevaelu pärssima ja tekkisid uued võlad. Maire ei jõudnud puid osta ja pidi kütma elektriga. Elektrivõlg keris kuust kuusse, kuni kasvas tal samuti üle pea. Elekter võeti ära.

Konks oli maksuvabas miinimumis

Maire võlaprobleem sai alguse esmapilgul heast mõttest piskule pensionile tööga lisa teenida. Tagantjärele targana ta muidugi teab, et selle asja juures on väike konks ja oleks tulnud kohe kõik täpselt endale selgeks teha.

Seadusepügalad ei ole aga 75aastase Maire tugevaim külg. Tema mõtles maainimese moodi lihtsalt ja selgelt: kui teen tööd ja selle eest makstakse palka, siis on see minu ja kogu lugu. Ja nii võttis Maire veel teisegi väikese tööotsa, tervist ja aega tal oli. Ikka selleks, et ise paremini toime tulla ja veel lastelegi toeks olla.

Konks, mida Maire algul arvestada ei osanud, seisnes aga selles, et tal arvestati maksuvaba miinimumi nii pensionist kui tema palgast. Seaduse järgi saab seda arvestada ainult ühes kohas ja Maire oleks pidanud valima kahest võimalikust ühe. Maksudeklaratsioonide esitamise järel tuli see välja ja maksuamet nõudis terve aasta vältel maksmata jäänud tulumaksu osa tagantjärele sisse. Niimoodi ränk arve Maire postkasti potsataski.

Nüüd on ta suutnud juba võla ära maksta. "Ma olen eestiaegse kasvatuse saanud inimene. Võlg on võõra oma, see tuleb ära maksta. Kas või veri ninast välja," ütleb Maire. Samas jäi talle tunne, et midagi on ka riigi või tööandja suhtumises valesti. Tema arvates peaks keegi vanainimest õpetama, et teda pärast maksudeklaratsioonide esitamist selline üllatusarve postkastis ei ootaks. "Ma ei tahtnud ju kedagi petta, ma lihtsalt ei teadnud. Lihtsalt ei tulnud selle peale, et tööd tehes võid endale võla kaela tuua," põhjendab Maire.

Maksuametist öeldi, et tema mure ei ole neile sugugi uus ega tundmatu ja seda tulevat suhteliselt sageli ette. "Tööandja peaks vanainimesega töölepingut sõlmides temalt kindlasti küsima maksuvaba miinimumi arvestamise kohta. Nooremad pensionärid üldjuhul muidugi teavad seadust, aga eakamad mitte alati," rääkis oma kogemuse põhjal maksuameti infotöötaja. Kui palju selliseid juhtumeid aastas ette tuleb, ei osanud ta öelda.


Katrin vastas teemale: #50146 11 aastat 4 kuud tagasi
Tihti tööle tulles ei tea pensionär ise, kes talt tulumaksu maha võtab. Kui personali inimene küsib, kas pensioniamet võtab juba tulumaksu siis vaadatakse nõutu näoga otsa. pensionär ise peab teadama, kust ta soovib saada, et tema tulumaks võetakse
imelik vastas teemale: #50114 11 aastat 4 kuud tagasi
Kuidas sa juta saad väita, et avaldust polnud võetud st. , et töötaja poolt tööandjale avaldust ei olnud esitatud?
Kas oled ise selle tööandja raamatupidaja või personalitöötaja või hoopis see inimene ise?

Tegelikult teavad need pensioni saajad väga hästi mida teevad.
juta vastas teemale: #50113 11 aastat 4 kuud tagasi
Tegelikult tegi vea raamatupidaja või personalitöötaja ja pensionärile tehti liiga temalt võla nõudmisega. Kui inimeselt ei ole võetud avaldust tulumaksuvaba miinimumi arvestamiseks, siis seda ka arvestada ei tohi. Sünniaasta järgi ka oleks juba võinud eeldada, et inimesel on pension.