Ann-Marii Nergi

Firmajuhid tunnetavad survet palkade tõstmiseks, kuid selleks peab ka tootlikkus kasvama.

SEB panga enam kui 900 Eesti ettevõtte seas läbiviidud küsitlus näitas, et vähemalt veerandil neist on plaan järgmise aasta jooksul töötajaskonda suurendada. Kokku luuakse vähemalt 750 töökohta.

Eriti positiivsete plaanidega paistsid silma Hiiumaa, mille suurimad tööandjad on plastitehased, ja Võrumaa, kus töökohti plaanivad luua just mikroettevõtted. „Võib öelda, et tööjõuturg on positiivse varjundiga ja järjest rohkem nähakse vajadust töötajaskonda suurendada. Suurem osa ettevõtjaid plaanib töötajate arvu hoida stabiilsena, mis eeldab ka väikest keskmise palga tõusu,” kommenteeris SEB juht Riho Unt küsitluse tulemusi.

Oskuslikumad töötajad

Eesti Päevaleht uuris ettevõtetelt samuti, kuidas nemad järgmist aastat just töötajate ja palga vaatevinklist näevad. Näiteks Tallinna Kaubamaja personalidirektori Piret Suitsu sõnul on üldist elukalliduse tõusu arvestades töötajate palgasurve tuntav. „Püüame tasupaketi arengu hoida tasakaalus tootlikkuse kasvuga ja suurendame pigem tulemustasu osakaalu, mille maksmise aluseks on suurepärased töötulemused,” tõi Suitsu näite. Võrumaa üks suurimaid tööandjaid Valio Võru juustutehas on aga näiteks otsustanud kõigil 130 töötajal 2013. aasta 1. jaanuarist palka tõsta. Valio Eesti tegevdirektor Maido Solovjov nentis, et peamiseks võimaluseks, kuidas palku tõsta, on töötajate kvalifikatsiooni tõstmine, sest oskuslikumad töötajad loovad ka rohkem lisaväärtust ja see võimaldab paremat töötasu maksta.

Kogu artiklit saab lugeda Eesti Päevalehe paberlehest või digitaalsest ajalehest vastavalt ostetud lugemisõigusele.